Ρωσικά αντίποινα και νέο ψυχροπολεμικό θρίλερ

Ρωσικά αντίποινα και νέο ψυχροπολεμικό θρίλερ
O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών AP

Απελάσεις από πλευράς Ρωσίας, σκληρή απάντηση από τις ΗΠΑ και ο Γκουτέρες να προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα ενεργοποιώντας μέτρα αποφυγής ενός νέου "Ψυχρού Πολέμου"

Τα μέτρα “προφύλαξης”, όμοια με εκείνα που είχαν ληφθεί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είναι “ξανά απαραίτητα”, όπως δήλωσε, χθες Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς οι εντάσεις Ρωσίας – Δύσης συνεχίζουν να κλιμακώνονται περνώντας μάλιστα σε νέα επίπεδα.

Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει 58 Αμερικανούς διπλωμάτες από τη Μόσχα, και άλλους δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκ, κλείνοντας και το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη. Η κίνηση αυτή έρχεται ως ανταπάντηση της Ρωσίας στις απελάσεις 140 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και περισσότερες από 20 χώρες ως αντίποινα στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα.

Η κατάσταση είναι “παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου” και δικαιολογεί την αναβίωση “μηχανισμών επικοινωνίας και ελέγχου για την αποφυγή κλιμάκωσης και για τη διασφάλιση ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπου οι εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν”, τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη εκφράζοντας τη δικαιολογημένη ανησυχία του.

Ποια ήταν αυτά τα μέτρα; Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, είχε εγκατασταθεί “κόκκινο τηλέφωνο” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για να επικοινωνούν άμεσα.

Ρωσικά αντίμετρα

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Χάντσμαν, κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώνεται για τα μέτρα από τον υφυπουργό Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις “εχθρικές ενέργειες” εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε “σοβαρή επιδείνωση” τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα. Στην ουσία μίλησε για την ενεργοποίηση των αντίμετρων από πλευράς Ρωσίας, με τα οποία απαντά στις αμερικανικές κυρώσεις τόσο για το θέμα της Κριμαίας, όσο και για τον πρώην διπλό πράκτορα και τη δηλητηρίασή του.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Μόσχας “θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία”.

Σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας, ότι δεν έχει ουδεμία εμπλοκή και πώς δεν παρασκευάζει, ούτε συντηρεί, χημικά όπλα όπως ο νευροτοξικός παράγοντας.

Αυτό που προξενεί πάντως εντύπωση είναι πως λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των απελάσεων διπλωματών των ΗΠΑ από τη Ρωσία, η ρωσική επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, ανακοίνωνε ότι ζήτησε από τη Βρετανία να της παράσχει νομική βοήθεια, κάνοντας πολλούς να υποθέσουν πως με τον τρόπο αυτό ωθεί την όλη υπόθεση προς σχετική αποκλιμάκωση. Πράγμα που όμως δεν ίσχυε.

ΗΠΑ: “Αδικαιολόγητες” οι απελάσεις Αμερικανών διπλωματών

Απαντώντας στα “ρωσικά αντίμετρα”, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως “οι απελάσεις Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία”.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ χαρακτήρισε “αδικαιολόγητες” τις απελάσεις και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά.

Η Ουάσινγκτον δεν εξεπλάγη με την απέλαση των 60 Αμερικανών διπλωματών, από τη Μόσχα και το Εκατερίνενμπουργκ, τόνισε η εκπρόσωπος. Δεν θεωρεί όμως ότι πρόκειται για διπλωματικά “αντίποινα” επειδή η Ρωσία παραβίασε τη Σύμβαση περί χημικών όπλων. Σύμφωνα με τη Νόιερτ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τις επιλογές που έχουν σε ότι αφορά την απάντηση που θα δώσουν στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνη χώρα που έχει τονίσει ρητά και ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ακόμη κι αν αποδειχθεί η ενοχή της ρωσικής πλευράς στην υπόθεση Σκριπάλ, είναι η Αυστρία.

Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κάριν Κνάισλ, επαναλαμβάνουν τη θέση της Αυστρίας πως δεν θα προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία θέλει να είναι “γεφυροποιός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους συνομιλίας με τη Ρωσία”, ενώ, αρκετά πιο κατηγορηματική η υπουργός Εξωτερικών αποκλείει εκ νέου διμερείς ενέργειες απέναντι στη Ρωσία.

Ακόμη και να υπάρξουν αποδείξεις κατά της Ρωσίας, η Αυστρία δεν πρόκειται να απελάσει κανέναν, τόνιζε η Κάριν Κνάισλ σε δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, προσθέτοντας πως, “στην περίπτωση που προκύψει μία βάσιμη αλυσίδα αποδείξεων ότι η εντολή για την επίθεση δόθηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο στη Ρωσία, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μέσω της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα ένας μηχανισμός που θα καθιστά δυνατή μία πολυμερή δράση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα