Ρώσοι μελέτησαν το House of Cards για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

Ρώσοι μελέτησαν το House of Cards για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
People stand in line waiting to enter the Underwood 2016 booth near the Peace Center where the CBS News Republican presidential debate will occur, Saturday, Feb. 13, 2016, in Greenville, S.C. Frank Underwood is a fictional character and the protagonist of the Netflix show House of Cards. He is portrayed by Kevin Spacey. (AP Photo/John Bazemore) AP

Νέα δημοσιογραφική έρευνα υποστηρίζει ότι η τηλεοπτική σειρά "House of Cards' συνέβαλε δραματικά στην αποδυνάμωση της Χίλαρι Κλίντον και την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ρώσοι χάκερ μιμήθηκαν την “Τέχνη” και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη δημοφιλή τηλεοπτική σειράς “House of Cards” κατάφεραν να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη και να φέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Μάικλ Ίζίκοφ που εργάζεται στον ειδησεογραφικό τομέα της Yahoo, ο οποίος σε ρεπορτάζ του αποκαλύπτει ότι οι εν λόγω “πράκτορες” που εργάζονται σε δίκτυο χάκερ με έδρα την Αγία Πετρούπολη, μελετούσαν διεξοδικά κάθε επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς του Netflix για να ενημερωθούν τόσο για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς πολίτες όσο και για τις τακτικές και “κόλπα” που μπορεί να εφαρμόζονται από τους πολιτικούς για τη χειραγώγησή τους. Στη συνέχεια φέρονται να εφάρμοσαν τα “διδάγματά” τους για να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στον Λευκό Οίκο κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 και να οδηγήσουν έμμεσα τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως υποστηρίζει ο Ιζίκοφ, οι χάκερ -έχοντας ενημερωθεί για ζητήματα όπως η φορολογία, το μεταναστευτικό και η οπλοκατοχή καθώς και για τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο για τη χειραγώγηση του κοινού (όπως ακριβώς γίνεται στην επιτυχημένη σειρά) – επιχειρούσαν μέσω αναρτήσεων στα social media να στρέψουν τους Αμερικανούς κατά της Χίλαρι Κλίντον, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος -όπως φαίνεται- θα έβγαινε ευνοημένος από την παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Rain μετέδωσε συνέντευξη με έναν χάκερ ονόματι “Maksim”, ο οποίος αποκάλυψε ότι στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου μέσω συγκεκριμένων σχολίων σε δημοφιλείς ιστοσελίδες να διαμορφωθούν συγκεκριμένες απόψεις κατά της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οικογενειακή της κατάσταση και στις διαμάχες της με τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ, καθώς και στην υπόθεση με την αποστολή απόρρητων e-mail μέσω προσωπικού server.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο επίσημο σχόλιο απο τον Λευκό Οίκο ή από τη μεριά της Χίλαρι Κλίντον.

( Με πληροφορίες από CNN, Yahoo News, φωτογραφία: AP / John Bazemore)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα