Ρωσία: Αστυνομική έρευνα σε κατοικία δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης

Η δημοσιογράφος Ζόγια Σβέτοβα είναι σφοδρή επικριτής του δικαστικού συστήματος και έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις ρωσικές αρχές για την καταδίκη αθώων μέσα από στημένες δίκες σε υποθέσεις κατασκοπείας ή πολιτικής φύσης

Αστυνομική έρευνα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατοικία της Ζόγια Σβέτοβα, μίας από τις σημαντικότερες δημοσιογράφους της ρωσικής αντιπολίτευσης στη Μόσχα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύζυγός της, Βίκτορ Τζιάντκο.

Μέλος της Επιτροπής Εποπτείας των Φυλακών επί σειρά ετών, η Σβέτοβα, 57 ετών, έχει γράψει πληθώρα άρθρων με τα οποία καταγγέλλει την κακομεταχείριση και τις περιπτώσεις βασανισμού στα ρωσικά κέντρα κράτησης, με βάση μαρτυρίες κρατουμένων.

Είναι επίσης σφοδρή επικριτής του δικαστικού συστήματος και έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις ρωσικές αρχές για την καταδίκη αθώων μέσα από στημένες δίκες σε υποθέσεις κατασκοπείας ή πολιτικής φύσης.

Συνεργάζεται με τον ιστότοπο "Ανοικτή Ρωσία" που χρηματοδοτείται από τον εξόριστο πρώην ολιγάρχη , νυν πολιτικό εχθρό του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, με το περιοδικό "New Times" και με το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο "Radio Svoboda'.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Ζαχάροφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ζόγια Σβέτοβα είναι κόρη δύο αντιφρονούντων και πολιτικών κρατουμένων της σοβιετικής εποχής, του Φέλιχ Σβέτοφ και της Ζόγια Χραχμαλνίκοβα.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα λαμβάνει χώρα στον απόηχο των διαδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ. Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, ενώ σημειώθηκαν μικροεντάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Η Ρωσία ξαναχτίζει το Ράιχσταγκ

ADVERTISING

SHARE: