Ρωσία: Μετά τον Πούτιν το... χάος, δείχνει νέα δημοσκόπηση

Russian President Vladimir Putin gestures as he visits the Zaryadye Park in Moscow, Russia, Saturday, Sept. 9, 2017. With a visit from President Putin, Moscow has inaugurated an innovative 32-acre (13-hectare) Zaryadye Park that mimics features of Russia's landscape on land where a notoriously unsightly hotel once sprawled, coming as part of observances commemorating Moscow's 870th anniversary. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Russian President Vladimir Putin gestures as he visits the Zaryadye Park in Moscow, Russia, Saturday, Sept. 9, 2017. With a visit from President Putin, Moscow has inaugurated an innovative 32-acre (13-hectare) Zaryadye Park that mimics features of Russia's landscape on land where a notoriously unsightly hotel once sprawled, coming as part of observances commemorating Moscow's 870th anniversary. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) AP

Εξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, οι Ρώσοι ψηφοφόροι φέρονται να υποστηρίζουν ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Βλαντιμίρ Πούτιν στην κάλπη

Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Levada-Centr, με κύριο θέμα τι θα ψήφιζαν οι Ρώσοι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, έδειξε έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή τους ότι 55% των Ρώσων δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος, που θα μπορούσε να ανταγωνισθεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτή ήταν και η απάντηση τους στο ερώτημα, ποιόν άλλον θα ψήφιζαν σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος απέσυρε την υποψηφιότητα του στις εκλογές αυτές. Αν μάλιστα συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε ο πολιτικός που θα ήταν επικρατέστερος να διεκδικήσει την προεδρία θα ήταν ο νυν πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντιεφ, όπως δήλωσε το 8% των ερωτηθέντων.

Το 28% των Ρώσων που προτίθενται να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του 2018, δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει. Ωστόσο σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων θα ψηφίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Levada-Centr, (πριν ένα μήνα θα τον ψήφιζε το 60%).

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η δημοτικότητα του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αλλά και του ηγέτη του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο καθένας τους θα συγκέντρωνε από 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2001, θα ψήφιζαν υπέρ του Ζιρινόφσκι το 6% και υπέρ του Ζιουγκάνοφ το 8% των Ρώσων. Υπέρ του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα ψήφιζε το 1%, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντνιεφ ( τον Σεπτέμβριο του 2011 η δημοτικότητα του ήταν στο 17%) συγκέντρωσαν ποσοστά μικρότερα του 1%

Δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσουν όσοι συνήθως δεν συμμετέχουν στις εκλογές- κυρίως οι ηλικιωμένοι, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που είναι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της ρωσική υπαίθρου- όπως επίσης και οι δυσαρεστημένοι με την σημερινή πολιτική καθώς και οι νέοι που είναι υπέρ του Πούτιν αλλά δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Levada –Centr Λεβ Γκουντκόφ, «πρόκειται για μια αδρανή μάζα που είναι δύσκολο να κινητοποιηθεί, εκτός εάν συμβεί κάποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην εξωτερική πολιτική».

Ο πολιτειολόγος Νικολάι Πετρόφ, θεωρεί ότι το Κρεμλίνο φοβάται πως εξαιτίας της βεβαιότητας που έχουν οι ψηφοφόροι ότι στις προεδρικές εκλογές θα αναδειχθεί νικητής ο βασικός υποψήφιος, πολλοί ψηφοφόροι δεν θα πάνε να ψηφίσουν θεωρώντας ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, και συνεπώς αυτός είναι ο λόγος δεν έχει αρχίσει ακόμη η προεκλογική εκστρατεία.

Ο Πετρόφ μάλιστα αναφερόμενος στους υποψηφίους, λέει «ότι κανένας υποψήφιος εκτός από τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, δεν έχει παρουσιάσει ούτε το πρόγραμμα του ούτε τα συνθήματα του, ενώ μόνο ο Ναβάλνι προετοιμάζεται πραγματικά για τις εκλογές, στις οποίες όμως δεν μπορεί να συμμετάσχει". Παράλληλα λέει ότι «οι υπόλοιποι περιμένουν το σήμα της έναρξης" και πως "η εξουσία καθυστερεί, επειδή φοβάται ότι, αν αρχίσει τώρα την εκστρατεία, έπειτα από έξι μήνες, όταν θα έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας, ο κόσμος θα έχει βαρεθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η κρυφή ζωή του Βλαντιμίρ Πούτιν ως κατασκόπου

ADVERTISING

SHARE: