Σ. Αραβία: To Ισραήλ έχει δικαίωμα για δικό του έθνος-κράτος

Σ. Αραβία: To Ισραήλ έχει δικαίωμα για δικό του έθνος-κράτος
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman AP

Ακόμα μια διπλωματική προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας στο θέμα του Ισραήλ - ''Χίτλερ'' ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σύμφωνα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

«Η χώρα μας δεν έχει προβλήματα με τους Εβραίους» τόνισε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic και παραχωρήθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς περιοδείας του στις ΗΠΑ -ενός ταξιδιού που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. «Πιστεύω ότι κάθε λαός, οπουδήποτε, έχει το δικαίωμα να ζει στο ειρηνικό κράτος του.

Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τη δική τους γη», υπογράμμισε ο νέος ισχυρός άνδρας στο Ριάντ, στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από τις πιο πρόσφατες πολυαίμακτες ταραχές στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας δίνει μια ακόμη ένδειξη για το πόσο πολύ έχει προχωρήσει η σαουδαραβική προσέγγιση με το Ισραήλ.

«Αλλά πρέπει να έχουμε μια συμφωνία ειρήνης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα για όλους και για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις», πρόσθεσε.

Ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος εξήγησε ότι οι μόνες «ανησυχίες θρησκευτικής φύσης» των Σαουδαράβων αφορούν την τύχη της Πλατείας των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, του τρίτου πιο ιερού τόπου του Ισλάμ, και «τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων».

Το σουνιτικό βασίλειο μοιάζει να συγκλίνει όλο και περισσότερο με το Ισραήλ, κυρίως απέναντι στον κοινό τους εχθρό στην περιοχή – το σιιτικό Ιράν. Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι «απαραίτητος εταίρος» των σουνιτικών αραβικών χωρών που έχουν έρθει αντιμέτωπες με την Τεχεράνη.

Χίτλερ ο Χαμενεΐ

Το Ισραήλ «είναι μια μεγάλη οικονομία» η οποία «αναπτύσσεται» και «ασφαλώς έχουμε πολλά συμφέροντα που μοιραζόμαστε», τόνισε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη συνέντευξή του στο Ατλάντικ, κατά τη διάρκεια της οποίας παράλληλα κλιμάκωσε τα σφοδρά φραστικά του πυρά εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, τον οποίο ήδη είχε συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ. Αν συγκριθεί «με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ο Χίτλερ μοιάζει ευγενικός», πέταξε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος. «Ο Χίτλερ προσπάθησε να καταλάβει την Ευρώπη» ενώ ο «ανώτατος ηγέτης του Ιράν θέλει να καταλάβει τον κόσμο», υποστήριξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα