Σαουδική Αραβία: Ομοβροντία πυραύλων των ανταρτών Χούθι

Σαουδική Αραβία: Ομοβροντία πυραύλων των ανταρτών Χούθι
two Yemeni soldiers allied to the country's internationally recognized government walk on a mountainside exposed to territory controlled by the Yemen's Shiite Houthi AP

Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη όπου οι σιίτες αντάρτες Χούτι εκτόξευσαν συνολικά επτά πυραύλους με στόχο την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το Ριάντ οι οποίοι αναχαιτίστηκαν με απολογισμό έναν νεκρό

Οι σιίτες αντάρτες εκτόξευσαν μια ομοβροντία πυραύλων που αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Σαουδική Αραβία, αλλά συντρίμμια ενός εκ των οποίων έπεσαν σε σπίτι στο Ριάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο, μία ημέρα πριν συμπληρωθεί η τρίτη επέτειος της επέμβασης μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Οι Χούθι οργανώνουν μια μεγάλη συγκέντρωση σήμερα στην πρωτεύουσα Σαναά για την επέτειο αυτή. Η συμμαχία επενέβη στη σύρραξη την 26η Μαρτίου 2015, για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και για να σταματήσει την προέλαση των Χούθι, που είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά και πολλές άλλες περιοχές και κινούνταν προς την κατεύθυνση του Άντεν.

Συνολικά επτά βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι και αναχαιτίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα πάνω από τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ.

Η Πολιτική Προστασία της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας διευκρίνισε ότι τα συντρίμμια ενός από τους πυραύλους που αναχαιτίστηκαν πάνω από την πρωτεύουσα έπεσαν σε σπίτι με αποτέλεσμα ένας αιγύπτιος πολίτης να χάσει τη ζωή του και δύο συμπατριώτες του να τραυματιστούν.

Οι τρεις πύραυλοι κατευθύνονταν στο Ριάντ, ένας στην πόλη-στρατόπεδο Χαμίς Μεσάιτ, ένας στη Νάτζραν και δύο στη Τζανάν, στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι.

«Η εκτόξευση πολλαπλών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον (σαουδαραβικών) πόλεων είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη», υπογράμμισε ο συνταγματάρχης.

Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει από τον Νοέμβριο επανειλημμένα βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, που έχουν όλοι αναχαιτιστεί. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που η συμμαχία έκανε λόγο για επτά εκτοξεύσεις πυραύλων μέσα σε μια μέρα.

Η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει το Ιράν ότι προμηθεύει τους Χούθι με πυραύλους ή υλικά για την κατασκευή τους, κατηγορία που υιοθετεί η Ουάσινγκτον. Η Τεχεράνη το αρνείται.

Να θυμίσουμε ότι οι Υεμενίτες αντάρτες είχαν καταλάβει τη πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά το 2014-15 . Οι Χούτι έπειτα από την δολοφονία του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα στις 4 Δεκεμβρίου μοιάζει να έχουν πάρει τον έλεγχο της περιοχής έναντι των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στον Σάλεχ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 100.000 είναι οι εκτοπισμένοι της εμφύλιας σύγκρουσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα