Σε 'ανθρωπιστική κρίση' το σύστημα Υγείας της Βρετανίας

Με νοικιασμένα τζιπ η μεταφορά των ασθενών, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Νοσηλεία στο σπίτι, προκειμένου να μην καταλαμβάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία

Οι βρετανικές υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε "ανθρωπιστική κρίση", η οποία απαιτεί την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού που χρησιμοποιεί τζιπ για την μεταφορά των ασθενών, ανακοίνωσε το Σάββατο η οργάνωση.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας που ιδρύθηκε το 1948 είναι για πολλούς Βρετανούς σωτήριο καθώς τους παρέχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του από τη γέννησή τους μέχρι τον θάνατό τους, επισημαίνει το Reuters.

Ωστόσο, ο "σφιχτός" προϋπολογισμός, ο γηράσκων πληθυσμός και οι όλο και πιο σύνθετες ιατρικές ανάγκες έχουν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια πολλά νοσοκομεία να δίνουν μάχη για να τα βγάλουν πέρα στη διάρκεια του χειμώνα κι έχουν γίνει αντικείμενο πρωτοσέλιδων με ασθενείς να περιμένουν σε φορεία στους διαδρόμους επί ώρες ή και μέρες.

Σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του, δίπλα στις εκκλήσεις για βοήθεια στην Υεμένη και τη Συρία, ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι βρίσκεται στην "πρώτη γραμμή ανταποκρινόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες επείγουσας μεταφοράς σε όλη τη χώρα".

"Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούμε την ομάδα μας εθελοντών για επείγουσες καταστάσεις και καλούμε ακόμη τον συνεργάτη μας την Land Rover για να νοικιάσουμε οχήματα για τη μεταφορά ασθενών και για να λειτουργήσει το σύστημα", δήλωσε ο Μάικ Άνταμσον, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού.

Το NHS υπήρξε ανέκαθεν ένα ευαίσθητο ζήτημα στη Βρετανία--μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου--και είχε κάποια στιγμή χαρακτηριστεί από έναν πρώην υπουργό Οικονομικών ως "κάτι αντίστοιχο για τους Άγγλους με τη θρησκεία".

Τα τελευταία χρόνια φιλανθρωπικοί οργανισμοί και πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυβερνητικές περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας έχουν ως αποτέλεσμα οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι ασθενείς να μεταφέρονται για φροντίδα στο νοσοκομείο αντί στο σπίτι, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά τις νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι εργάζεται παράλληλα με τις υπηρεσίες υγείας για να βοηθήσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους ώστε να μην καταλαμβάνουν τα κρεβάτια των νοσοκομείων.

"Έχουμε δει ανθρώπους να παίρνουν εξιτήριο χωρίς ρούχα, κάποιοι να έχουν πέσει και να μην τους βρίσκουν επί μέρες, ενώ άλλοι να μένουν άπλυτοι επειδή δεν υπάρχει νοσηλευτής να τους φροντίσει", δήλωσε ο Άνταμσον.

Εκπρόσωπος του NHS Αγγλίας δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών κατά τους χειμερινούς μήνες και ότι δεν υπάρχει η ίδια πληρότητα στα νοσοκομεία σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Πηγή: Reuters

ADVERTISING

SHARE: