Σε ελεύθερη πτώση οι εξαγωγές της Κίνας

Σε ελεύθερη πτώση οι εξαγωγές της Κίνας

Σημαντική μείωση σημείωσαν οι εξαγωγές για το μήνα Σεπτέμβριο, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στην οικονομία της Κίνας

Οι κινεζικές εξαγωγές κατέγραψαν ετήσια μείωση 5,6% το Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης τελωνείων.

Το εξαγωγικό εμπόριο κατέγραψε ετήσια μείωση 1,9% τα τρία τρίμηνα του έτους, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 1,6% και τις εισαγωγές επίσης, να μειώνονται κατά 2,3%.

Ευρύτερα, η Κίνα βρίσκεται εν μέσω μιας μετάβασης, από μια οικονομία βασισμένη στις επενδύσεις, σε μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση, και αυτό δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες. Επιπλέον, η Κίνα προσπαθεί να κάνει τον καπιταλισμό να λειτουργήσει σε μια κομμουνιστική χώρα. Οι Αμερικανοί επενδυτές ίσως έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι αυτού του ζητήματος σε σχέση με επενδυτές από άλλες χώρες, επειδή έχουν ισχυρές απόψεις υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Δεδομένων των διαφορών μεταξύ των δύο ιδεολογιών, το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλεί ανησυχία και φόβο.

«Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», υπογράμμιζε πέρσι τέτοιο καιρό το ΔΝΤ στο σημείωμά του.

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ στο σημείωμά του. Επισημαίνει ως τους σημαντικότερους την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα· την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών· την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου· και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους. Η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα, πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: