Σε κλίμα τρομοκρατίας οι γιορτές στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις

Σε κλίμα τρομοκρατίας οι γιορτές στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις
© AP

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις. Στους δρόμους 90.000 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και να αποτρέψουν ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πιστών, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την τζιχαντιστική επίθεση στο Βερολίνο.

"Η επίθεση στο Βερολίνο υπενθύμισε σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες εκτιμήσεις, να φροντίσουν ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές και όλες οι βραδινές λειτουργίες θα είναι ασφαλείς", σχολίασε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν.

Ο κίνδυνο μιας επίθεσης ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι υπαρκτός, μολονότι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια συγκεκριμένη απειλή, πρόσθεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Σε όλη τη Γαλλία έχουν τεθεί σε επιφυλακή σχεδόν 91.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο καθεδρικό του Στρασβούργου τα μέτρα ασφαλείας για την αποψινή λειτουργία θα είναι δρακόντεια: έλεγχοι, έρευνες σε τσάντες και σακίδια, περιορισμένη πρόσβαση. Παρόμοια θα είναι τα μέτρα και σε άλλες εκκλησίες, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, εξήγησε ο Φαλκόν.

Ο αρχιεπίσκοπος της Ρουέν Ντομινίκ Λεμπρέν χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι "ανησυχίες" που εκφράζουν οι πιστοί. Παραδέχτηκε πάντως ότι "είναι αδύνατον να προστατευτούν όλες οι εκκλησίες", αναφερόμενος στην επίθεση στο Σεντ-Ετιέν-ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, όπου δύο τζιχαντιστές εκτέλεσαν έναν ιερέα, στα τέλη Ιουλίου.

Στη Λιλ, στα βόρεια, έχουν κινητοποιηθεί 1.250 αστυνομικοί και στρατιώτες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Έχουν ενισχυθεί τα μέτρα σε ορισμένα σημεία στρατηγικής σημασίας στο κέντρο της πόλης καθώς και γύρω από το πελώριο εμπορικό κέντρο Euralille.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνελήφθη ο ανιψιός και άλλοι δυο άνδρες που σχετίζονται με τον Άνις Άμρι

Συνεργούς του Τυνήσιου τρομοκράτη αναζητούν οι γερμανικές αρχές

Η Ευρώπη σε επιφυλακή

ADVERTISING

SHARE: