Σφοδρές συγκρούσεις Isis και συριακού στρατού – Περισσότεροι από 70 νεκροί

Σφοδρές συγκρούσεις Isis και συριακού στρατού – Περισσότεροι από 70 νεκροί
Φωτογραφία αρχείου AP

Πάνω από 70 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του καθεστώτος και τζιχαντιστές του ΙΚ στη Ντέιρ Εζόρ

Σφοδρές μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από το Σάββατο ως το πρωί της Κυριακής στη Ντέιρ Εζόρ στοίχισαν τη ζωή σε 73 ανθρώπους, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας της ανατολικής Συρίας, όμως περίπου το 8% της έκτασής της παραμένει στα χέρια του ΙΚ, δηλαδή λίγες συνοικίες, ανέφερε η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, στις μάχες που διεξήχθησαν από το Σάββατο σκοτώθηκαν 50 τζιχαντιστές και 23 στρατιώτες του καθεστώτος και παραστρατιωτικοί που πολεμούσαν στο πλευρό τους.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι κυβερνητικές δυνάμεις απέσπασαν από το ΙΚ δύο ακόμη συνοικίες και το δημοτικό στάδιο.

Τα μέλη του ΙΚ έχουν πλέον «περικυκλωθεί σε έναν τομέα ανάμεσα στην πόλη και τον Ευφράτη» ποταμό, ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν και πρόσθεσε πως οι μάχες του Σαββάτου ήταν οι σφοδρότερες αφότου τα κυβερνητικά στρατεύματα έσπασαν την πολιορκία της Ντέιρ Εζόρ. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν την Κυριακή με τις δυνάμεις του καθεστώτος να υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, συμπλήρωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οποία διαθέτει μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα και γειτονεύει με το Ιράκ, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο χωριστές επιχειρήσεις για να αποσπαστούν από το ΙΚ τα εδάφη που απομένουν υπό τον έλεγχό του.

Τη μία διεξάγουν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και τη δεύτερη μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το ΙΚ, το οποίο είχε καταλάβει το 2014 μεγάλο μέρος της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας, έχει υποστεί μια σειρά ηττών τους τελευταίους μήνες.

Τη 17η Οκτωβρίου, η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε τη Ράκα, την ως τότε de facto «πρωτεύουσά» του στη Συρία, έπειτα από μια επιχείρηση των ΣΔΔ που κράτησε μήνες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα