Σφοδρό tweet Τραμπ κατά ΕΕ – Με αντίμετρα απαντά η Ευρώπη

Σφοδρό tweet Τραμπ κατά ΕΕ – Με αντίμετρα απαντά η Ευρώπη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ AP

"Επωφελούνται από τις ΗΠΑ. Οχι για πολύ" έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με αφορμή το πρόστιμο που επέβαλλε η ΕΕ στην Google, με την Σεσίλια Μάλστρομ να ετοιμάζει νέα αντίμετρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε με σφοδρότητα σήμερα, με μήνυμά του στο Twitter, το πρόστιμο-ρεκόρ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Google, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί πλέον η Ευρώπη να «επωφελείται» από τις ΗΠΑ.

«Σας το είχα πει!» ήταν τα tweet του ενοίκου του Λευκού Οίκου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις επέβαλε πρόστιμο ύψους Πέντε Δισεκατομμυρίων Δολαρίων σε μία από τις φοβερές εταιρείες μας, την Google» συμπλήρωσε ο μεγιστάνας.

«Εκείνοι επωφελούνται από τις ΗΠΑ, όχι όμως για πολύ!» κατέληξε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο “επεισόδιο” στον Εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ. Χθες η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για θέματα όπως το εμπόριο και το ΝΑΤΟ, την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον την 25η Ιουλίου σε μια απόπειρα αποκλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης.

Νέα αντίμετρα της ΕΕ

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει λίστα αντιμέτρων για την περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μία επίσκεψη της ΕΕ στην Ουάσινγκτον μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις.

«Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν αυτούς του δασμούς επί των αυτοκινήτων, θα είναι πολύ ατυχές. Προετοιμάζουμε μαζί με τα κράτη μέλη μας μία λίστα μέτρων εξισορρόπησης και για την περίπτωση αυτή. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές στους αμερικανούς εταίρους μας», δήλωσε η Μάλστρομ κατά την διάρκεια διάσκεψης του German Marshall Fund of the United States στις Βρυξέλλες.

«Γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στην περίπτωση του χάλυβα και του αλουμινίου», είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από την Σεσίλια Μάλστρομ θα επισκεφθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα του διατλαντικού εμπορίου.

«Το μήνυμα είναι το εξής: η ΕΕ προσηλωμένη στο παγκόσμιο εμπόριο και, υπό αυτήν την έννοια , είμαστε ανοικτοί στις ιδέες του ανοίγματος του εμπορίου. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε από την πεπατημένη», είπε.

Αλλά, «έχουμε δει κατά το παρελθόν ότι αυτές οι συναντήσεις είναι απρόβλεπτες», πρόσθεσε η ευρωπαία επίτροπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβάλει από τις αρχές του Ιουνίου τιμωρητικούς δασμούς 25% επί του ευρωπαϊκού χάλυβα και 10% επί των προϊόντων αλουμινίου, με μία απόφαση προς την οποία οι Ευρωπαίοι απάντησαν αμέσως με αντίμετρα επί εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζιν και το φυστικοβούτυρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί πλέον με την επιβολή δασμών 20% επί των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα