Σκα Κέλερ: Πολύ νωρίς για να μιλάμε για τον διάδοχο του Σόιμπλε

Σκα Κέλερ: Πολύ νωρίς για να μιλάμε για τον διάδοχο του Σόιμπλε

Η Σκα Κέλερ, ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και το πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τη νέα γερμανική Βουλή

Λίγες ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, η ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ, μιλάει στο Ραδιόφωνο 24/7 και σχολιάζει την άνοδο του δικού της κόμματος, αλλά και του ακροδεξιού AfD.

Τονίζει ότι οι Πράσινοι αναμένουν την επίσημη πρόσκληση για να μπουν στην “κυβέρνηση Τζαμάικα” και αναφέρει πως στόχος είναι ένα “πράσινο αποτέλεσμα” και μια “πράσινη ατζέντα” στη νέα διακυβέρνηση συμμαχίας. Κεντρικό αίτημα του κόμματος της είναι η περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ενώ αναφερόμενη στην ενίσχυση του AfD, υπογραμμίζει πως οι ακροδεξιοί θα βάλουν στην ομοσπονδιακή Βουλή μια αντιμεταναστευτική ατζέντα κάτι που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Επίσης, λέει πως ήδη οι Βαυαροί στοχεύουν “προς τα δεξιά” για να προσελκύσουν το κοινό που ψήφισε το AfD. “Dε νομίζω ότι αυτή είναι σωστή στρατηγική γιατί μπορεί να νομιμοποιήσει τα επιχειρήματά τους. Φοβάμαι ότι θα μεταθέσει όλην την ατζέντα προς τα δεξιά. Και αυτό θα είναι πολύ κακό”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Σκα Κέλερ.

Για τη θέση του επόμενου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, η Σκα Κέλερ λέει:

“Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πρόσωπα. Εννοώ ότι ο Σόιμπλε φαίνεται ότι έκανε μια συμφωνία για να πάει στην γερμανική βουλή. Όπως κι εμείς κάναμε συμφωνία, γιατί ξέρουμε τις θέσεις του στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι όμως πολύ νωρίς να το συζητήσουμε γι’ αυτό”.

Αν είναι πολύ νωρίς γι’ αυτό, τότε πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των εκλογών γενικά και για τους Πράσινους ειδικότερα;

“Το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν σίγουρα καλό, γιατί τώρα έχουμε την ακροδεξιά στη γερμανική Βουλή. Εντάξει, το περιμέναμε, αλλά και πάλι, με 13% θα είναι αρκετοί οι βουλευτές τους, περισσότεροι από 90, κι αυτό είναι πρόβλημα που θα μας απασχολήσει για καιρό. Για τους Πράσινους, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό. Ηταν καλύτερο από αυτό που ανέφεραν οι δημοσκοπήσεις κι ενώ συνήθως το αποτέλεσμα προκύπτει χειρότερο, πήγαμε καλά. Ηταν και καλύτερο από την προηγούμενη φορά και το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα που είχαμε ποτέ. Οπότε, καταφέραμε αυτό που θέλαμε. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν καλό αποτέλεσμα”.

Τι επιπτώσεις θα έχει η παρουσία του ενδυναμωμένου ακροδεξιού AfD στη Βουλή;

“Η παρουσία του AfD στην Βουλή θα φέρει προβλήματα. Θα προωθήσει τον ρατσισμό και τον αντι-ευρωπαϊσμό στην πολιτική ατζέντα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό και το κεντροδεξιό κομμάτι της πολιτικής σκηνής –οι Βαυαροί ήδη φαίνεται ότι θέλουν να πάνε προς τα δεξιά για να προσελκύσουν ψηφοφόρους από την ακροδεξιά. Αλλά δε νομίζω ότι αυτή είναι σωστή στρατηγική γιατί μπορεί να νομιμοποιήσει τα επιχειρήματά τους. Φοβάμαι ότι θα μεταθέσει όλην την ατζέντα προς τα δεξιά. Και αυτό θα είναι πολύ κακό”.

Ποιοι είναι οι συμβιβασμοί που θα χρειαστεί να κάνουν οι Πράσινοι;

“Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση από τους Χριστιανοδημοκράτες, το συντηρητικό κόμμα που είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Και αυτό θα πάρει κάποιον χρόνο. Αλλά για εμάς είναι ξεκάθαρο, απολύτως σαφές, ότι δεν μπαίνουμε αυτόματα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Θέλουμε να πετύχουμε ένα «πράσινο» αποτέλεσμα, να υπάρξει μια «πράσινη ατζέντα». Και έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν μπαίνουμε στην κυβέρνηση χωρίς εγγυήσεις για πρωτοβουλίες στο θέμα της κλιματικής αλλαγής για παράδειγμα. Επίσης ζητάμε περισσότερη αλληλεγγύη, υποστήριξη στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό για εμάς ζητήματα όπως το πώς αναμορφώνουμε την Ευρωζώνη, πώς θα δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη και λιγότερη λιτότητα. Και αν καταλήξουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για όλα αυτά, δεν θα μπούμε στην κυβέρνηση”.

Πώς πιστεύετε πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

“Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη και όχι λιγότερη. Και τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σημαντικό για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όπως και κάθε εθνική εκλογική διαδικασία. Και πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει η συζήτηση για την Ευρώπη, θέμα που έλειψε εντελώς από την προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία. Δεν εννοώ μόνο από τις τοποθετήσεις της Μέρκελ και του Σουλτς, εννοώ από όλην την πολιτική συζήτηση. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Γιατί χρειάζεται να συζητάμε πώς θα έχουμε περισσότερη Ευρώπη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα