Σκληρή απάντηση Ιράν: Ο Τραμπ νοητικά ανίκανος να χειρίζεται τα πυρηνικά

Σκληρή απάντηση Ιράν: Ο Τραμπ νοητικά ανίκανος να χειρίζεται τα πυρηνικά
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί AP

Δριμεία κριτική κατά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε ο Ιρανός πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ύστερα από την απόφαση του πρώτου να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τονίζοντας ότι "είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος"

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «ένα διπλωματικό σόου», μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Η απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία είναι ένα διπλωματικό σόου. Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του. Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Λαριτζανί.

«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε. Εξάλλου ο Λαριτζανί εκτίμησε ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan.

Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος, φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Όμως αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».

Εξάλλου η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν, εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.

«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί. Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πάντως ο Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο.

«Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση…….η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.

Διχασμένος ο Ιρανικός Τύπος

Ο ιρανικός Τύπος σήμερα κατήγγειλε ομόφωνα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως οι εφημερίδες που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές εκφράζουν την ελπίδα η συμφωνία να διασωθεί, ενώ αυτές που πρόσκεινται στους σκληροπυρηνικούς κρατούν πιο σκληρή γραμμή.

«Η πυρηνική συμφωνία έμεινε χωρίς τον ενοχλητικό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad, επαναλαμβάνοντας ένα tweet του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

«Ξεφορτωθήκαμε κάποιον που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις του. Η πυρηνική συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει, αν τα συμφέροντα του Ιράν διασφαλίζονται με τις πέντε άλλες χώρες (που έχουν υπογράψει τη συμφωνία). Το Ιράν είναι πιο ενωμένο από ποτέ για να εξουδετερώσει τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ».

Η εφημερίδα Aftab, που πρόσκειται επίσης στους μεταρρυθμιστές, χαιρέτισε «τη λογική απόφαση της Τεχεράνης» να βασιστεί στους Ευρωπαίους, τη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση του Τραμπ.

Οι εφημερίδες των μεταρρυθμιστών τονίζουν τη στάση του Ροχανί, ο οποίος ελπίζει να διατηρηθεί η συμφωνία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων, της Ρωσίας και της Κίνας. Αντίθετα οι συντηρητικές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση.

«Ο Τραμπ έσκισε την πυρηνική συμφωνία, έχει έρθει η ώρα εμείς να την κάψουμε», είναι ο τίτλος της υπερσυντηρητικής εφημερίδας Kayhan, η οποία επανέλαβε μια φράση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την οποία είχε εκστομίσει πριν τέσσερις μήνες.

Η Kayhan είχε πάντα επικριτική στάση απέναντι στη συμφωνία και την πολιτική προσέγγισης προς τη Δύση που ακολουθεί ο Ιρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Javan, η οποία πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, τιτλοφορείται: «Το Ιράν θα είναι ενωμένο και θα αντισταθεί». «Τώρα είναι η ώρα της ενότητας και όχι των αλληλοκατηγοριών. Είναι μια ευκαιρία για την ανανέωση του Ιράν. Το σύνθημά μας “θάνατος στην Αμερική” δεν είναι πλέον σύνθημα, οι ΗΠΑ είναι πραγματικά νεκρές» στα μάτια μας, τονίζει η εφημερίδα.

Η συντηρητική εφημερίδα Farheekhtegan έχει τίτλο: «Όχι στην πυρηνική συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ», ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν έχει την ικανότητα να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία».

Τέλος, η συντηρητική εφημερίδα Resalat επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Αλί Λαριτζανί, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν πρέπει η Τεχεράνη να βασίζεται στους Ευρωπαίους για τη διατήρηση της συμφωνίας, διότι «η Ευρώπη είναι χειρότερη από τις ΗΠΑ στην τήρηση των δεσμεύσεών της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα