Στα ‘χαρακώματα’ Βατικανό – Τουρκία για τη γενοκτονία των Αρμενίων

default image

Νέα ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Πάπα να χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων και την Τουρκία να τον αποκαλεί "σταυροφόρο". Τι απάντησε το Βατικανό

Σε θέση “μάχης” βρίσκονται η Τουρκία και το Βατικανό, μετά την κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία για να περιγράψει τη σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων πριν από έναν αιώνα.

Το θέμα ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν ο Πάπας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αρμενία, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες, έκανε αναφορά στη γενοκτονία.

Ο χαρακτηρισμός αυτός εξόργισε την Τουρκία, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νουρετίν Τσανικλί να τονίζει το Σάββατο “πολύ ατυχή” τον χαρακτηρισμό του Πάπα, προσθέτοντας: “Είναι, δυστυχώς, δυνατό να δεις όλες τις αντανακλάσεις και τα ίχνη της νοοτροπίας των σταυροφόρων στις ενέργειες του Πάπα”.

Την Κυριακή ήρθε η απάντησε του Βατικανού, με τον εκπρόσωπο του Φεντερίκο Λομπάρντι να δηλώνει: “Ο Πάπας δεν είναι σε καμία σταυροφορία. Δεν προσπαθεί να ξεκινήσει πολέμους ή να χτίσει τείχη αλλά να δημιουργήσει γέφυρες. Δεν είπε τίποτα εναντίον των Τούρκων πολιτών”.

Να σημειωθεί ότι ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει, για πρώτη φορά, γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια τελετής στο Βατικανό. Η Τουρκία είχε, τότε, ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Βατικανό, κάτι που ίσχυσε για 10 μήνες.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα