Στα Σκόπια ο Γιούνκερ στα τέλη Φλεβάρη

Στα Σκόπια ο Γιούνκερ στα τέλη Φλεβάρη
Eurogroup President Jean Claude Junker attends a press conference after an Informal European economic and financial affairs council in Nicosia, Cyprus, Friday, Sept. 14, 2012. Key participants in Europe's debt crisis are gathering in Cyprus to discuss the latest developments in Spain and Greece and the impact of the European Central Bank's plan to protect the euro. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν γίνεται "στα πλαίσια σειράς επισκέψεων στα Βαλκάνια", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να επισκεφθεί την πΓΔΠ στα τέλη Φλεβάρη. Την επίσκεψη επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερστάιν, τονίζοντας πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο “σειράς επισκέψεων” στα Βαλκάνια.

Ο ίδιος σχολιάζει πως η περιοχή είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ευρώπη, ενώ στο ταξίδι θα περιλαμβάνονται συνολικά έξι χώρες στην περιοχή. Άλλωστε, την Τρίτη αναμένεται η δημοσίευση της στρατηγικής της ΕΕ για τα Βαλκάνια, ενώ έχει προγραμματιστεί Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων για τις 17 Μαΐου στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Αντιδράσεις στις δηλώσεις του Επιτρόπου Χαν

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η επαναλαμβανόμενη αναφορά του επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν στην πΓΔΜ ως Μακεδονία, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το ΥΠΕΞ τονίζει: “Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Η απάντηση της Κομισιόν

Το… μπαλάκι στο Spiegel πέταξε η Κομισιόν για την αναφορά του Επιτρόπου Χαν. Σε ερώτηση του news247, εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι «η Κομισιόν χρησιμοποίησε την συμφωνημένη ορολογία. Η προσαρμογή κειμένου (editing) έγινε από το περιοδικό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα