Στέρτζον: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα γίνει

Στέρτζον: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα γίνει

Η επικεφαλής του SNP Νίκολα Στέρτζον επέφερε πλήγμα στην Τερέζα Μέι όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), το συνέδριο του οποίου διεξήχθη το Σάββατο στο Αμπερντίν, επανέλαβε την επιθυμία του για ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο και για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.

"Θα υπάρξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία" διαμήνυσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του SNP, Νίκολα Στέρτζον. "Επαφίεται στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον της" ώστε "να μην συρθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια συντηρητική κυβέρνηση που ακολουθεί την οδό ενός σκληρού, καταστροφικού Brexit. Το δημοψήφισμα θα γίνει" τόνισε από το βήμα του συνεδρίου η Στέρτζον.

Η επικεφαλής του SNP επέφερε πλήγμα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και προκάλεσε την οργή του Λονδίνου όταν ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019.

Η Μέι έσπευσε να εξηγήσει ότι "η στιγμή δεν είναι κατάλληλη" για κάτι τέτοιο και ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που προμηνύονται δύσκολες. "Θα ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία" να μπλοκαριστεί το δημοψήφισμα από το Λονδίνο, είπε η Στέρτζον, καταγγέλοντας την "αδιαλλαξία και τη συγκαταβατικότητα" της Μέι.

Η Στέρτζον δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος. Αλλά το να αντιταχθεί η βρετανική κυβέρνηση σε αυτό "θα παραβίαζε ανεπανόρθωτα κάτε έννοια ισότητας" μεταξύ των εθνών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομιλία της Στέρτζον, που διήρκησε 45 λεπτά, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συνέδρους που την χειροκρότησαν όρθιοι.

"Αγαπώ τη δημοκρατία όπως ασκείται εδώ αλλά το Λονδίνο μας περιφρονεί και μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε μηδενικά και να μην έχουμε λόγο", είπε μια 64χρονη γυναίκα που δήλωσε ότι είναι Αγγλίδα αλλά ζει στο Εδιμβούργο. "Ο λαός της Σκωτίας έχει το δικαίωμα να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του. Δεν θέλουμε να βουλιάξουμε με το ναυάγιο του Brexit" εξήγησε ένας άλλος σύνεδρος, ο 70χρονος Τόνι Μάρτιν.

(Φωτογραφία: Andrew Milligan / PA via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Με τη 'βούλα' της Ελισάβετ το άρθρο 50

Η Σκωτία θα ζητήσει ξανά δημοψήφισμα

Η Σκωτία ετοιμάζεται για νέο δημοψήφισμα το Φθινόπωρο του 2018

ADVERTISING

SHARE: