Στη Γερμανία το 25% των προσφύγων έχει δουλειά

Στη Γερμανία το 25% των προσφύγων έχει δουλειά
Η καγκελάριος με μια κοπέλα από τη Γκάμπια AP

Περισσότεροι από 1,3 εκ. πρόσφυγες ήρθαν στη Γερμανία από το 2015. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για την Εργασία και το Επάγγελμα το 25% από αυτούς έχει βρει ήδη θέση εργασίας, το 20% μάλιστα με κοινωνική ασφάλιση

Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες περνούσαν τα γερμανικά σύνορα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπόσχονταν στους Γερμανούς «θα τα καταφέρουμε». Τρία περίπου χρόνια αργότερα τα στοιχεία για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην γερμανική αγορά εργασίας είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά.

Το 2015 πέρασαν τα γερμανικά σύνορα περίπου 890.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους μειώθηκε σε σχεδόν 280.000, ενώ πέρυσι ήρθαν στη χώρα λιγότεροι από 187.000. Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου για την Εργασία και το Επάγγελμα (IAB), την οποία επικαλείται σε άρθρο της η εφημερίδα Rheinische Post, ένας στους τέσσερις πρόσφυγες (25%) έχει βρει ήδη θέση απασχόλησης και ένας στους πέντε (20%) εργασία με κοινωνική ασφάλιση. 

«Αν συνεχιστεί η τάση αυτή τότε μέσα στην επόμενη πενταετία το 50% των προσφύγων και μεταναστών θα έχει βρει δουλειά», δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Εργασία και το Επάγγελμα Χέρμπερτ Μπρίκερ και εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 8.500 μέχρι 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Οι Πακιστανοί βρίσκουν ευκολότερα θέση εργασίας

Στατικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης (BA) δείχνουν ότι συχνότερα βρίσκουν θέση εργασίας Πακιστανοί. Ενδεικτικό ότι τον περασμένο Φεβρουάριο περίπου το 40% των πακιστανών προσφύγων είχαν βρει δουλειά. Υψηλό είναι ωστόσο και το ποσοστό στους νεοαφιχθέντες από τη Νιγηρία και το Ιράν. Όσον αφορά τους σύρους πρόσφυγες, που κατέθεσαν και τις περισσότερες αιτήσεις χορήγησης ασύλου, περίπου το 20% έχει βρει μέχρι σήμερα δουλειά.

Στο μεταξύ σε άνοδο βρίσκεται και πάλι ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία και την Ελλάδα στα Βαλκάνια. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex δείχνουν ότι τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2018 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος σχεδόν διπλασιάστηκε. Την ίδια στιγμή όμως οι νεοεισερχόμενοι παράτυποι μετανάστες μειώθηκαν κατά 44%.

Παρά τα ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία της Frontex, η Αυστρία και αρκετές βαλκανικές χώρες ανησυχούν για νέα κύματα προσφύγων από την βαλκανική οδό. Για το λόγο αυτό προτίθενται να εκπονήσουν έναν «οδικό χάρτη επιχειρησιακών και πολιτικών αποφάσεων» έτσι ώστε να αποτραπεί μια νέα προσφυγική κρίση όμοια με εκείνη του 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα