Στη Βαρκελώνη, ένα τεράστιο πανό σε υποδέχεται στην Δημοκρατία της Καταλονίας

Στη Βαρκελώνη, ένα τεράστιο πανό σε υποδέχεται στην Δημοκρατία της Καταλονίας

Πολίτες της Καταλονίας ταμπουρώνονται σε σχολεία προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, την ώρα που η ισπανική αστυνομία λαμβάνει εντολές επέμβασης και αναχαίτισης. Το κλίμα στην ισπανική επαρχία λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα

Της απεσταλμένης στη Βαρκελώνη Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

«Welcome to the Catalan Republic». Ένα τεράστιο πανό σε υποδέχεται στην είσοδο της Βαρκελώνης. Πάντα η καταλανική σημαία είχε την τιμητική της στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Σήμερα όμως καταλαμβάνει τα κτίρια βασικών αρτηριών του κέντρου. Παντού, σε κολώνες, σε τοίχους, σε μπαλκόνια, σε αυτοκόλλητα, σε αφισέτες, δυο λέξεις κυριαρχούν:  Democracia και si (ναι).

Το πανό σε κτίριο της Βαρκελώνης, καλωσορίζει τους επισκέπτες στην ανεξάρτητη Καταλονία

Ο επισκέπτης ωστόσο στην πόλη της Βαρκελώνης, αν δεν γνωρίζει ότι αύριο διεξάγεται το Δημοψήφισμα δεν πρόκειται να το αντιληφθεί. Η ατμόσφαιρα δεν μυρίζει μπαρούτι. Βλέπει βεβαίως κανείς εξέδρες και μεγάλα videowall να στήνονται στην Πλάθα Καταλούνια, πιτσιρικάδες να κυκλοφορούν τυλιγμένοι με την καταλανική σημαία και τα σχολεία και τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι ανοικτά με κόσμο που μπαινοβγαίνει, έχοντας πόρτες σπασμένες!

 

Αλλά ούτε συγκεντρώσεις υπάρχουν, πλην της κοινότητας από τη Μπιάφρα στην Καταλωνία, που φώναζαν το απόγευμα, προτού πιάσει ψιλόβροχο, για τη δημοκρατία και την Ελευθερία, ούτε ισχυρή αστυνομική παρουσία, που να βάζει σε υποψίες ότι κάτι συμβαίνει ή κάτι επίκειται να συμβεί. Οι 10.000 Ισπανοί αστυνομικοί  της Guardia Civil είναι αόρατοι και η τοπική καταλανική αστυνομία Μοsso’s d’ Esquarda εμβολισμένη εκεί που βρίσκεται ακόμη και τις ήρεμες μέρες.

 

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Diplocat (του συμβουλίου για τη Δημόσια Διπλωματία της Καταλονίας) Τζόρντι Λάοναρντ προβάλλει ένα βίντεο για να πεισθώ για την παρουσία των Ισπανών αστυνομικών της  Guardia Civil στην πόλη. Το θέμα αποκτά διαστάσεις μπουρλέσκ: το βίντεο τούς δείχνει να περιμένουν τις διαταγές της Μαδρίτης  μέσα από τρία πλοία, που έχουν δέσει στο λιμάνι της Βαρκελώνης, με παραστάσεις καρτούν (τον Τουίτι κ.ά), αντί για άλλα διακριτικά. Μπροστά τους είναι παραταγμένα δεκάδες οχήματα της Guardia Civil, η οποία πάντως χτες το πρωί έκανε ηρωική έξοδο,  εισβάλλοντας στο CTTI (Center of Telecommunications), προκειμένου να κλείσουν 29 applications, μεταξύ των οποίων και οι λίστες των πολιτών-ψηφοφόρων της Καταλονίας και το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η επίθεση «χτύπησε» και λειτουργίες που δεν έχουν καμία σχέση με το Δημοψήφισμα, όπως τη λίστα με τους εθελοντές από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τη λειτουργία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές των χρεών της Καταλονία κ.ά.

Το ψηφοδέλτιο για το αυριανό δημοψήφισμα

Τις τελευταίες μέρες υπήρχε αναβρασμός  κυρίως στα κρατικά πανεπιστήμια της Καταλονίας, όπου οι φοιτητές απείχαν από τα μαθήματα, διαδηλώνοντας υπέρ του Δημοψηφίσματος. Χτες, έξω από το το Πανεπιστήμιο της Καταλονίας σπουδαστές μοίραζαν το ψηφοδέλτιο του Δημοψηφίσματος, που ρωτά σε δυο γλώσσες, στα καταλανικά και στα οξιτάνικα: «Θέλετε η Καταλονία να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή μιας Δημοκρατίας;». Ο κόσμος πλησίαζε να τα πάρει. Το  κλίμα ήταν ενθουσιώδες.

Χτες το απόγευμα όταν τέλειωσαν τα σχολεία τη δραστηριότητά τους, οι πολίτες μπήκαν σε αυτά  ειρηνικά με σκοπό να  διανυκτερεύσουν. Στο ερώτημα της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’Esquadra,  που έκανε αυτοψίες, τι δουλειά έχουν στα σχολεία τέτοια ώρα,  η απάντηση ήταν «διοργανώνουμε αγώνες ποδοσφαίρου» και «γιορτάζουμε το φθινόπωρο».

Πολίτες μπαίνουν από βραδύς στα σχολεία για να διοργανώσουν την εκλογική διαδικασία

Στο σχολείο του γιου του στην Σαντ Κουγκάτ βρήκαμε τον Αλμπέτρο Ρόγιο, διευθυντή της Diplocat . «Εδώ θα διανυκτερεύσω. Είμαστε πολλές οικογένειες  με τα παιδιά μας, τραγουδάμε, παίζουμε μπάλα, να να διοργανώνουμε πάρτι». Είναι σίγουρος ότι το ΝΑΙ θα επικρατήσει αύριο, αν και δεν είναι σίγουρος ότι θα διατηρηθεί η σημερινή ηρεμία. «Η απειλή είναι εκεί, στα τρία  Ferry. Η Μαδριτη διακηρύσσει πως θα σταματήσει το δημοψήφισμα. Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει.  Είναι έτοιμη να ασκήσει βία κατά των πολιτών σε μια Δημοκρατία το 2017; Θα δούμε». Το τι θα ακολουθήσει την επομένη του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζει ο Ρογιο , πως θα κριθεί από αυτό που θα συμβεί αύριο «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Είναι κοινό μυστικό ότι το αστυνομικό σώμα της Καταλονίας είναι υπέρ του Δημοψηφίσματος. Εχτές ο διοικητής του κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να οργανωθεί ο τρόπος που θα δράσουν αύριο. Έχει διαρρεύσει ότι αντί να δίνει  οδηγίες για πώς θα απομακρυνθούν οι «καταληψίες », πριν τις 6 τα ξημερώματα από τα σχολεία – εκλογικά κέντρα,  οργάνωνε τον τρόπο ομαλής διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος.

Περί τα 5,3 εκατομμύρια Καταλανοί είναι καταγεγραμμένοι ως ψηφοφόροι. «Αν περισσότεροι από τους μισούς προσέλθουν στις κάλπες αύριο στα 2000 περίπου σχολεία – εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, το Δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο», λέει ο Λάοναρντ. Μοναδικός φόβος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η ισπανική αστυνομία: «Μόνο σε δυο μεγάλες πόλεις, όπως η Μπανταλόνα, να εμποδίσει την ψηφοφορία, το Δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο».

Η Μαδρίτη έχει απαγορεύσει αύριο τις πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από την Βαρκελώνη. «Προφανώς, για να μην καταγραφούν με κάμερες οι διαδηλώσεις ή τα επεισόδια».

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του  συνασπισμού των Σοσιαλιστών  και των Οικολόγων CSQP (στον οποίο πρόσκειται η δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου) να πραγματοποιήσει ανήμερα του Δημοψηφίσματος διαδήλωση για τη Δημοκρατία, χωρίς καμία αναφορά σε αυτό!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα