Στην αντεπίθεση ο Αναστασιάδης

default image

Σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντά στην αποχώρηση από τις συνομιλίες του Μουσταφά Ακιντζί. "Αποχώρησαν χωρίς λόγο και αιτία. Απαράδεκτο. Κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί τις ειλικρινείς μας προθέσεις", δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Μετά την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες για το Κυπριακό, η ένταση στις δύο πλευρές φαίνεται πως για μια ακόμη φορά φουντώνει.

Όλα ξεκίνησαν από την καλοστημένη τακτική της Τουρκίας η οποία “σήκωσε” το θέμα της ψήφισης του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ευθεία ταύτιση με την Τουρκία να φτάνει στο σημείο να αποφασίζει την αποχώρησή της από το διάλογο.

Η αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν άμεση. Αν και φανερά εκνευρισμένος, σε δήλωσή του ζήτησε την άμεση επιστροφή του Ακινζτί ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και να επιτευχθεί μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων.

Σε ερώτηση ότι πρώτος αποχώρησε ο ίδιος, όπως έγραψαν τα Τουρκοκυπριακά μέσα, απάντησε στους δημοσιογράφους πως “εσείς είστε οι μάρτυρες για το ποιος αποχώρησε πρώτος. Η αποχώρηση Ακιντζί έγινε χωρίς λόγο και αιτία. Είναι αδιανόητο να διακόπτουν το διάλογο για ασήμαντο τρόπο” είπε και συμπλήρωσε: “Διαφωνούμε για τις άστοχες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τις ευθύνες που τις βαρύνουν. Η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης”.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη “τέτοιες προσεγγίσεις υποσκάπτουν τη διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση που να συνάδει με όσα δημοσίως διακηρύττονται. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της Ελληνοκυπριακής κοινότητας”.

Με την ευκαιρία θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω την διαφωνία μου με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την ΤΚ κοινότητα προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν.

Χαρακτηριστικό για το κλίμα και την αποχώρηση του Ακιντζί, το γεγονός -όπως είπε ο Αναστασιάδης- πως ούτε ο κ.Έιντε αντελήφθη την αιτία της αποχώρησης του Ακιντζί και ενώ είχε αποχωρήσει ο Ακιντζί, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών παρέμεινε στην αίθουσα αναμένοντας την επιστροφή του Τουρκοκύπριου ηγέτη. 

Το στίγμα για το κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα είχε άλλωστε δώσει ο Ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Ο κ. Έιντε μόλις χθες τόνισε χαρακτηριστικά ότι “χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων”. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «το σημαντικό τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε”.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση του Κύπριου προέδρου δεν άργησε να έρθει. Λίγα λεπτά μετά την είδηση της αποχώρησης Ακιντζί, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: Δεν θα επιστρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς μας προθέσεις για την προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής λύσης”.

Στο ίδιο έντονο ύφος την περασμένη Τετάρτη σημείωσε επίσης ότι “εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη λύσης, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε εγκαταλείποντας προφάσεις και απαράδεκτες αξιώσεις”.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται εντός της ημέρας να ενημερώσει και τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα πραγματικά γεγονότα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Άμεση αντίδραση του Άνδρου Κυπριανού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τους δύο ηγέτες «σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων». Ειδικότερα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα