Στις κάλπες οι Σλοβένοι, για την εκλογή νέου προέδρου

A cyclist rides past a campaign poster of Slovenia's president incumbent Borut Pahor, in Ljubljana, Slovenia, Thursday, Oct. 19, 2017. Slovenia, the Alpine home country of Melania Trump, is holding a presidential election Sunday that incumbent President Borut Pahor _ a former fashion model, like the U.S. first lady _ is favored to win. Eight other candidates are vying for the largely ceremonial, but still influential head of state post.  (AP Photo/Darko Bandic)
A cyclist rides past a campaign poster of Slovenia's president incumbent Borut Pahor, in Ljubljana, Slovenia, Thursday, Oct. 19, 2017. Slovenia, the Alpine home country of Melania Trump, is holding a presidential election Sunday that incumbent President Borut Pahor _ a former fashion model, like the U.S. first lady _ is favored to win. Eight other candidates are vying for the largely ceremonial, but still influential head of state post. (AP Photo/Darko Bandic) AP

Στον πρώτο γύρο πριν από τρεις εβδομάδες, ο Πάχορ έλαβε το 47% των ψήφων

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβενία για το β' γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ να διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον δήμαρχο του Κάμνικ, Μάρτζαν Σάρεκ.

Στον α΄γύρο πριν από τρεις εβδομάδες, ο Πάχορ έλαβε το 47% των ψήφων ανάμεσα σε εννέα υποψηφίους, με τον Σάρεκ, που είναι πρώην κωμικός και μιμητής, να έρχεται δεύτερος με περίπου 25%.

Αν και οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι ο Παχόρ έχει ακόμα το προβάδισμα και θα λάβει το 52 με 56.3% των ψήφων, αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

Ο 54χρονος Παχόρ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2008 έως το 2012, κατά τα χρόνια δηλαδή που οδήγησαν την Σλοβενία στην χειρότερη οικονομική της κρίση. Το 2013 η χώρα μετά βίας κατάφερε να αποφύγει πρόγραμμα διάσωσης για τις τράπεζες της, που ήταν φορτωμένες με μεγάλο αριθμό «κόκκινων δανείων».

Πρώην μοντέλο μόδας, ο Παχόρ είναι γνωστός και ως «βασιλιάς του Ίνσταγκραμ» γιατί κάνει συνεχείς αναρτήσεις φωτογραφιών από την άσκηση των καθηκόντων του αλλά και από αθλητικές δραστηριότητές του. Έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί «στο να φέρει κοντά τους ανθρώπους, στη συνεργασία, στην πολιτική σταθερότητα και στην ασφάλεια» αν λάβει νέα εντολή, ενώ ο Σάρεκ υποστηρίζει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να βελτιωθεί η οικονομία και να βελτιωθεί η ζωή των Σλοβένων.

Αν και ο ρόλος του προέδρου στη Σλοβενία, έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα, ο πρόεδρος ηγείται του στρατού και επιπλέον διορίζει μερικούς σημαντικούς αξιωματούχους, όπως είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι περισσότεροι διορισμοί του πρέπει να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο.

Φωτογραφία:AP Photo/Darko Bandic

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σλοβενία: Ο Σοσιαλδημοκράτης Πάχορ νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

ADVERTISING

SHARE: