Στης Μέρκελ την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ο Ομπάμα ζήτησε λύση για την Ελλάδα

default image

Μήνυμα για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το τέλος της Συνόδου των G-7. Όπως φαίνεται δεν τον ακούει κανείς στην Ευρώπη. Μέρκελ και Ολάντ, έκαναν τις γνωστές δηλώσεις που συνδυάζουν αλληλεγγύη και υποχρεώσεις και τις οποίες επαναλαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα

“Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω οτι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα”, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι “θα είναι και σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι εταίροι “αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση” και πρόσθεσε: “Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά – ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα”.

Πρόκειται για ένα ακόμα μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος πιέζει τους Ευρωπαίους για γρήγορη λύση, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό φαίνεται και από τη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι “όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G-7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη”,  αλλά επανέλαβε ότι “έχουμε κανόνες” και ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλληλεγγύη και ίδιες προσπάθειες αποτελούν το σωστό μίγμα και τις δύο όψεις του ίδιους νομίσματος”.

“Έχουμε και επιτυχή παραδείγματα”, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, η οποία, όπως είπε, έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στην Ισπανία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν και η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή, για να παραπέμψει και σε συνεντεύξεις Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι, σημείωσε, παραδέχονται ότι ο δρόμος ήταν οδυνηρός, αλλά η Κύπρος είναι και πάλι στον σωστό δρομο.

“Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι Θεσμοί είχαν επιτυχία”, επισήμανε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μίγμα – αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος”.

Ολάντ: Συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

“Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου”, δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

“Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε –και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα”.

“Για να κάνουμε πρόοδο πρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα”, είπε ο Ολάντ.

Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία “διασαφήνιση”, είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα