Στο ‘στόχαστρο’ της Τουρκίας η συμφωνία για το προσφυγικό

Στο ‘στόχαστρο’ της Τουρκίας η συμφωνία για το προσφυγικό
A group of Turks protest outside the Dutch consulate in Istanbul, Sunday, March 12, 2017. Turkish President Recep Tayyip Erdogan says he appropriately accused the Dutch government of "Nazism and fascism," saying only those types of regimes would bar foreign ministers from traveling within their countries. Erdogan also said during a live televised address on Sunday that the Netherlands would "pay the price" for sacrificing its ties with a NATO ally to upcoming elections there. (AP Photo/ Emrah Gurel) AP

Βαθαίνει το ρήγμα της ΕΕ με την Τουρκία καθώς από επίσημα τουρκικά χείλη τέθηκε ευθέως θέμα επανεξέτασης της συμφωνίας για το προσφυγικό. Τι ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ Ολλανδίας – Τουρκίας. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα κάνει τους Ολλανδούς «να πληρώσουν το τίμημα» για τη μεταχείριση που επιφύλαξαν στους δύο Τούρκους υπουργούς και η οποία θυμίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, « τον ναζισμό και τον φασισμό», ενώ η δεύτερη απάντηση ήρθε σήμερα από την Ολλανδία η οποία κάλεσε τους υπηκόους της στην Τουρκία να παραμένουν «σε επιφυλακή» και να αποφεύγουν «τις συγκεντρώσεις και τα πολυσύχναστα μέρη».

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε το πρωί της Δευτέρας τον Ολλανδό επιτετραμμένο, για τρίτη φορά αφότου άρχισε η κρίση, και του επέδωσε δύο επιστολές διαμαρτυρίας για «τη μεταχείριση που υπέστησαν οι Τούρκοι υπουργοί και πολίτες στην Ολλανδία», σύμφωνα με επίσημες πηγές, με την Ολλανδία να έχει ήδη από το βράδυ του Σαββάτου απελάσει την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.

(Φώτο: AP Photo/ Emrah Gurel)  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα