Στο Βερολίνο έγινε το πρώτο βήμα για τη ‘Τζαμάικα’

Στο Βερολίνο έγινε το πρώτο βήμα για τη ‘Τζαμάικα’
From left: Thomas Kreuzer, faction leader of the Christian Social Union party, CSU, in the Bavarian parliament, Free Democratic party, FDP, chairman Christian Lindner, FDP member Alexander Graf Lambsdorff, Peter Altmaier chief of staff at the chancellery, Bavarian governor and CSU head, Horst Seehofer, Secretary General of the CSU, Andreas Scheuer stand on the balcony of a parliament building in Berlin, Germany, Wednesday, Oct. 18, 2017. German Chancellor Angela Merkel is meeting members of three smaller political parties to sound out their red lines ahead of formal talks on forging a coalition government. Merkel's Union bloc is holding separate talks Wednesday with the free-market FDP and the environmentalist Greens. (Michael Kappeler/dpa via AP) AP

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων. Εποικοδομητική διάθεση στη συνάντηση CDU/CSU με Φιλελεύθερους, το απόγευμα η συνάντηση με τους Πράσινους. Κοινωνική πολιτική και μεταναστευτικό στο επίκεντρο.

Από το Βερολίνο πάνε για Τζαμάικα: Στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων. Όμως αν και “έγιναν τα πρώτα βήματα” όπως δήλωσε η γενικός γραμματέας των Φιλελεύθερων (FDP) Νίκολα Μπέερ, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και ίσως η νέα κυβέρνηση συγκροτηθεί μετά την Πρωτοχρονιά.

Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, είχε καλή διάθεση. Ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ πριν την έναρξη των συζητήσεων δήλωσε στο Stern ότι υπάρχουν 50-50 πιθανότητες για Τζαμάικα. Οι Φιλελευθεροι ως μικρό κόμμα θα διαπραγματευθούν προφανώς όσο πιο σκληρά.

“Σήμερα είχαμε μια πρώτη, πολύ εποικοδομητική, καλή συζήτηση την οποία φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις” είπε ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στους δημοσιογράφους αφού ολοκληρώθηκαν οι επαφές αυτές. Ο Τάουμπερ έκανε σαφές ότι “ξεκάθαρος στόχος είναι, στο τέλος να υπάρξει μία καλή κυβέρνηση για τη χώρα μας. Για αυτό χρειάζεται αμοιβαία κατανόηση”. Πάντως δήλωσε ότι έχει “καλό συναίσθημα” για τις διαπραγματεύσεις.

Αλλά και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και το FDP στις δικές τους ανακοινώσεις ανέφεραν επίσης ότι το κλίμα ήταν καλό.

“Μεταξύ της Γερμανίας και της Τζαμάικα η απόσταση είναι περίπου 8.500 χιλιόμετρα. Πιστεύω ότι έγιναν σήμερα τα πρώτα βήματα, διανύθηκαν τα πρώτα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση” δήλωσε ειδικότερα η Μπέερ των Φιλελεύθερων.

Και ο γενικός γραμματέας της CSU, η οποία έχει τα δικά της ζητήματα στο εσωτερικό της και όσον αφορά στις σχέσεις με το μεγάλο αδελφό κόμμα της CDU μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και το σοκ στην Κάτω Σαξονία, Αντρέας Σόγιερ, εξέφρασε τη χαρά του που επιτέλους ξεκινά η διαδικασία, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική αρχή που έγινε με τους Φιλελεύθερους.

Μένει να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στις τέσσερις και μισή τοπική ώρα η συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών- Πρασίνων προκειμένου να συζητηθεί και η δική τους συμμετοχή στον λεγόμενο “συνασπισμό Τζαμάικα”. Πάντως ήδη χθες ο επικεφαλής της CSU Χορστ Ζέεχοφερ επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία των Πράσινων και συναντήθηκε με την Κατρίν Γκέρινγκ – Εκαρντ και τον Τσεμ Εζντεμίρ-  παρόλο που και ο ίδιος και η Μέρκελ τις προηγούμενες ημέρες είχαν χαμηλώσει τις προσδοκίες για Τζαμάικα υπό το βάρος του αποτελέσματος στην Κάτω Σαξονία, για τη γερμανική πολιτική η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές ή επανάληψη εκλογών είναι κάτι ξένο, για αυτό και μεταπολεμικά έχουν γίνει μόνο τρεις φορές πρόωρες εκλογές στη Γερμανία, όπου η σταθερότητα εκτιμάται δεόντως ως αρετή.

Στροφή Μέρκελ στην κοινωνική πολιτική. Η συζήτηση για το μεταναστευτικό

Στον προεκλογικό αγώνα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος θέματα όπως η φτώχεια, η εγγυημένη σύνταξη και οι καλές θέσεις εργασίας δεν έπαιξαν βασικό ρόλο. Τώρα όμως η καγκελάριος Μέρκελ εξήγγειλε ότι η κοινωνική πολιτική αποτελεί βασικό πεδίο στις προσπάθειες εξεύρεσης κοινού τόπου για μια κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα». Θέματα πρώτης προτεραιότητας αποτελούν ειδικότερα κατά την καγκελάριο, ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας, οικονομίας και εργασίας, εξίσωση των συνθηκών διαβίωσης σε ολόκληρη τη χώρα και τη συνεργασία της κοινωνίας «υπό την οπτική γωνία της οικογένειας” , ενώ η Μέρκελ ανέφερε ως τελευταίο το πρόβλημα της εσωτερικής ασφάλειας.

Εξάλλου εάν δει κανείς ποιες περιοχές ψήφισαν AfD θα διαπιστώσει ότι το ξενοφοβικό κόμμα που απειλεί CDU/CSU εκ δεξιών σημείωσε άνοδο σε κρατίδια στα οποία υπάρχουν τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Συνολικά, το 15,7 % των Γερμανών κατά μέσον όρο απειλείται από τη φτώχεια. Η σχέση εισοδήματος με τη σύνταξη μέχρι το 2047 θα μειωθεί από το 47,8% στο 41,6%. Στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας λείπει προσωπικό. Ο αριθμός εκείνων που δουλεύουν σε δύο δουλειές ή χρειάζεται να το κάνουν μέσα σε 10 χρόνια υπετριπλασιάστηκε.

Και βέβαια ζήτημα διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η πολιτική της νέας κυβερνησης στο μεταναστευτικό, το οποίο επικαλέστηκε ως λόγο για την επιλογή της η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της AfD. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν πλέον συμφωνήσει μεταξύ τους σε ένα πλαφόν 200.000 προσφύγων ετησίως, θεωρητικά υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και ταύτισης με τους Πράσινους, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι ακριβώς αριστερό κόμμα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να φανεί και στην πράξη.

Το μοίρασμα των υπουργείων που ενδιαφέρει και την Ελλάδα από την άποψη ποιος θα διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένα βήμα που θα έρθει αργότερα σε αυτό το μακρύ δρόμο που οδηγεί στη Τζαμάικα.

Με πληροφορίες από DW, Bild. Φωτό Michael Kappeler/dpa via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα