Στους δρόμους οι Καταλανοί – Υπό κράτηση Πουτζντεμόν και υπουργοί

Στους δρόμους οι Καταλανοί – Υπό κράτηση Πουτζντεμόν και υπουργοί
Demonstrators holding banners that read in Catalan: "Freedom for the Political Prisoners", gather during a protest against the decision of a judge to jail ex-members of the Catalan government at the University square in Barcelona, Spain, Sunday, Nov. 5, 2017. A Spanish judge issued an international arrest warrant on Friday for former members of the Catalan Cabinet who were last seen in Brussels, including the ousted separatist leader Carles Puigdemont, who said he was prepared to run for his old job even while battling extradition in Belgium. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Παραδόθηκε στις βελγικές αρχές ο αποπεμφθείς Καταλανός ηγέτης - Τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο για την τύχη του

Στους δρόμους για άλλη μια φορά βγήκαν σήμερα χιλιάδες Καταλανοί στον απόηχο των εξελίξεων με τον αποπεμφθέντα ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλων αξιωματούχων που παραδόθηκαν στις βελγικές αρχές και τέθηκαν υπό κράτηση καθώς και της προφυλάκισης οκτώ υπουργών του στην Ισπανία.

Κρατώντας πανό και πλακάτ με τους αξιωματούχους και τους ακτιβιστές που τέθηκαν υπό κράτηση στην Ισπανία, με αφορμή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας.

Σήμερα το πρωί ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι τέσσερις υπουργοί που διέφυγαν μαζί του στις Βρυξέλλες παραδόθηκαν στις εκεί αρχές, καθώς σε βάρος τους εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Με αυτήν την κίνηση απέφυγαν βέβαια την εικόνα της σύλληψης, τέθηκαν όμως υπό κράτηση και τώρα η βελγική δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει εντός 24 ωρών για την τύχη τους.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Αν η βελγική δικαιοσύνη αποφασίσει να τους συλλάβει τότε έχει περιθώριο 60 ημερών για να τους εκδώσει στην Ισπανία, αλλά αν οι ύποπτοι δεν ασκήσουν έφεση η διαδικασία έκδοσης μπορεί να γίνει πολύ γρηγορότερα.

Μια χώρα μπορεί να απορρίψει ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αν φοβάται ότι η έκδοση μπορεί να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του υπόπτου.

Η διάκριση με βάση την πολιτική, τη θρησκεία ή τη φυλή είναι αρκετή για απόρριψη ενός τέτοιου αιτήματος, όπως και οι φόβοι ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

Υπάρχει μια συμφωνία στην ΕΕ με 32 αδικήματα, στο άρθρο 2 του νόμου για ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για τα οποία δεν απαιτείται το αδίκημα να είναι έγκλημα και στις δύο χώρες. Με άλλα λόγια καθένα απ’ αυτά τα αδικήματα μπορεί να είναι δικαιολογία για έκδοση, υπό τον όρο ότι προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών. Ωστόσο ούτε ο στασιασμός ούτε η εξέγερση -οι δύο απ’ τις κατηγορίες που βαραίνουν τους Καταλανούς αξιωματούχους, περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα