Συμφωνία… επιστημονικής φαντασίας

Συμφωνία… επιστημονικής φαντασίας
Χειραψία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου 2018 AP

Σε συμφωνία κατέληξε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του αμερικανού Προέδρου με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του, η πρώτη μεταξύ ηγετών των δύο χωρών

Με την υπογραφή συμφωνίας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ολοκληρώθηκε η ιστορική πρώτη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Σύνοδος Κορυφής των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα διαπραγματεύσεων, το οποίο ήρθε μετά από μία περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης έντασης μεταξύ τους, ενώ λιγότερο από ένα μήνα πριν, η διεξαγωγή της τίθετο εν αμφιβόλω.

Η σημερινή συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα μεταξύ των ηγετών. Ιστορική μένει η πρώτη χειραψία τους που απαθανατίστηκε σε εκατοντάδες καρέ. Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση και συζήτησή τους, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι η σύνοδος θα είναι ““εξαιρετικά επιτυχής” και πρόσθεσε ότι “έχουμε μία υπέροχη σχέση μπροστά μας”.

Η θερμή χειραψία Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν AP

 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, από τη μεριά του, δήλωσε πως υπήρχε μια σειρά από εμπόδια μέχρι τη σημερινή συνάντηση. “Τα ξεπεράσαμε όλα και εδώ είμαστε σήμερα”, τόνισε στους δημοσιογράφους μέσω του διερμηνέα του.

Στο σημείο αυτό, ο βορειοκορεάτης ηγέτης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν προτίθεται να καταστρέψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε κατά την έναρξη των συζητήσεων πως “Συνεργαζόμενοι θα το τακτοποιήσουμε”, και πως οι δυό τους, θα “λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα μεγάλο δίλημμα”.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν AP

 

Κιμ: Ο κόσμος θα νομίζει ότι είναι επιστημονική φαντασία

Η κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών κράτησε περίπου 45 λεπτά, με τους δύο τους να πραγματοποιούν κοινή εμφάνιση, κατευθυνόμενοι προς τον χώρο όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι διμερείς συζητήσεις με τα επιτελεία των χωρών.

Κατά τον κοινό τους αυτό περίπατο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ακούστηκε να λέει στον Τραμπ πως“O κόσμος θα νομίζει ότι είναι επιστημονική φαντασία”.

“Πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη θα νομίζουν πως πρόκειται για […]κάποιο είδος φαντασίας… από ταινία επιστημονικής φαντασίας”, φέρεται να είπε ο Κιμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι η συνάντηση ήταν“πολύ, πολύ καλή”, ενώ έκανε λόγο για “εξαιρετική σχέση”, μεταξύ του ιδίου και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018 AP

 

Τραμπ: Θα είμαστε επιτυχείς

Κατά την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, ο αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του. “Θα είμαστε επιτυχείς”, είπε ο Τραμπ στον Κιμ, που κάθισε ακριβώς απέναντί του. “Και περιμένω να εργαστούμε μαζί. Θα το καταφέρουμε”, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον βορειοκορεάτη ηγέτη.

Τον Τραμπ, στις διαδικασία των διαπραγματεύσεων συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλλυ και ένας διερμηνέας.

Ο Κιμ, στην διαδικασία, συνοδεύθηκε από τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και κορυφαίο Βορειοκορεάτη διπλωμάτη, Κιμ Γιονγκ Τσολ, τον υπουργό Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργατών, Ρι Σου Γιονγκ.

Περίπατος του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου 2018 AP


 

Το γεύμα εργασίας και η σύνοδος που πήγε “καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς”

Το γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών μπορεί να ξεκίνησε με 20 λεπτά καθυστέρηση, ο αμερικανός Πρόεδρος όμως, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος. “Να μας φωτογραφίσετε ώστε να φαινόμαστε όμορφοι και αδύνατοι”, είπε στους φωτογράφους πριν την έναρξη του γεύματος.

Με την ολοκλήρωσή του, οι δύο ηγέτες προχώρησαν και πάλι μαζί, ενώ πλησιάζοντας τους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως η συνάντηση πήγε “πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει” και ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για το τι επρόκειτο να περιλαμβάνει.

Η αποκάλυψη ήρθε λίγη ώρα αργότερα, άμα τη υπογραφή του κοινού εγγράφου από τους δύο ηγέτες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN, σχετικά με το αν έχει συμφωνηθεί αποπυρηνικοποίηση, o Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι “η διαδικασία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα”.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ήδη και γκράφιτι στους δρόμους του Λος Αντζελες AP

 

Η συμφωνία

Σύμφωνα με το κοινό κείμενο, φωτογραφία του οποίου έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την “πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου”

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για “πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση”, φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, ενώ από πλευράς ΗΠΑ αναφέρεται ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα