Σύμπτωση; Ταυτόχρονα με Πούτιν στην Αθήνα ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Σύμπτωση; Ταυτόχρονα με Πούτιν στην Αθήνα ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Ο ομογενής πρώην σύμβουλος του Τραμπ που ερευνάται για διασυνδέσεις με τους Ρώσους και εμπλοκή στην υπό διερεύνηση ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές ήταν στη χώρα μας την εβδομάδα που ήρθε ο ρώσος πρόεδρος αλλά το ταξίδι του εκείνο δεν τράβηξε και πολύ τα φώτα της δημοσιότητας.

Μια πολύ περίεργη σύμπτωση καταγράφει στο Twitter ο καθηγητής – δημοσιογράφος Seth Abramson σχετικά με τον ομογενή, πρώην συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπό διερεύνηση ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Η σύμπτωση είναι ότι κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, στα τέλη Μαΐου του 2016, στην πρωτεύουσα βρισκόταν κι ο 30χρονος πρώην σύμβουλος του Τραμπ.

Ο Abramson κάνοντας τη σύνδεση της ιστορίας υπαινίσσεται ότι ο Παπαδόπουλος ίσως συναντήθηκε με τον Πούτιν στην Αθήνα, ενώ σε αυτή την υπόθεση υπογραμμίζει το πόσο κοντινές ήταν οι σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο και φωτογραφίζει ως «σύμμαχο του Πούτιν»

Εξάλλου, επισημαίνει, το «πόσο επανειλημμένα ο έλληνας υπουργός Άμυνας έχει μιλήσει εγκωμιαστικά» για τον ομογενή σύμβουλο και το πόσο «σημαντικό τον θεωρούσε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Επικαλείται μεταξύ άλλων δημοσίευμα της Καθημερινής που ανέφερε ότι ο Παπαδόπουλος είχε επισκεφθεί την Αθήνα δύο μήνες αφότου μπήκε στο επιτελείο του Τραμπ. Τότε μάλιστα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης, παρατηρεί πως αν το δημοσίευμα της Καθημερινής είναι ακριβές τότε ο Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Αθήνα τις μέρες που ήταν και ο Πούτιν, την εβδομάδα της 23ης Μαΐου 2016.

Ο Seth Abramson αναφέρεται σε συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον ομογενή σύμβουλο κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού του στην Αθήνα, τον Μάιο του 2016, το οποίο, σχολιάζει, πως τα ελληνικά μέσα περιέγραψαν «μυστικό» ή «σχεδόν με απόλυτη μυστικότητα».


Αυτό, παρατηρεί, σημαίνει πως Πούτιν και Παπαδόπουλος ήταν στην Αθήνα τις ίδιες μέρες.

Όλα αυτά προφανώς ίσως να μην είχαν καμιά αξία σε άλλη περίπτωση. Όμως ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι ένας απ' τους συνολικά τρεις έως τώρα πρώην συμβούλους του Τραμπ που ερευνώνται για εμπλοκή στην επίσης υπό διερεύνηση ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, όπως γνωστοποίησε ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα για τη Ρωσία.

Ωστόσο, σε email του υποστηρίζει ότι υπήρξε συνάντηση με Ρώσους διαμεσολαβητές του Πούτιν, με τη σύμφωνη γνώμη των υπεύθυνων της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ.

Το επίμαχο αυτό email περιλαμβάνεται σε ένορκες βεβαιώσεις πρακτόρων του FBI για την πολύκροτη υπόθεση, όχι όμως και στα επίσημα δικαστικά έγγραφα με τα οποία ο Παπαδόπουλος δήλωσε ένοχος.

Θεωρείται ωστόσο σημαντικό για τη συνέχιση των ερευνών για το κατά πόσο το επιτελείο του Τραμπ είχε δώσει έγκριση για επαφές με τους Ρώσους και σε ποιο βαθμό είχαν αυτές προχωρήσει. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Παπαδόπουλο "ψεύτη" επιχειρώντας να υποβαθμίσει σημαντικά το ρόλο του, περιγράφοντάς τον ως εθελοντή της καμπάνιας που ελάχιστοι γνώριζαν και είχαν έρθει μαζί του σε επαφή.

Το email χρονολογείται μόλις μία εβδομάδα από το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σε αυτό, ο Παπαδόπουλος προτείνει τη διεξαγωγή συνάντησης με εκπροσώπους του Ρώσου προέδρου και του ρωσικού ΥΠΕΞ στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Έχει εγκριθεί από την πλευρά μας" αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συνάντηση, υπονοώντας ότι το επιτελείο Τραμπ είχε πλήρη επίγνωση για τις επαφές με τους Ρώσους.

Αν και στο email δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα στελέχη της καμπάνιας Τραμπ, επικεφαλής της εκείνη την περίοδο ήταν ο Πολ Μάναφορτ που κατηγορείται για συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος.

Γεννηθείς στο Σικάγο (Ιλινόι, βόρειες ΗΠΑ), από οικογένεια με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος αφήνει τις ΗΠΑ το 2009 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λονδίνο. Κατόπιν αποφασίζει να επιστρέψει «στην πολιτική αρένα της Ουάσιγκτον», σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο LinkedIn. Εκεί αναφέρει επίσης ότι συμμετείχε από το 2011 σε συνέδρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με «μέλη του Κογκρέσου, πρωθυπουργούς και επικεφαλής εταιρειών που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ

ADVERTISING

SHARE: