Συναγερμός στο όρος Αγκούνγκ – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του ηφαιστείου

Συναγερμός στο όρος Αγκούνγκ – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του ηφαιστείου
A view of the Mount Agung volcano erupting in Karangasem, Bali, Indonesia, Monday, Nov. 27, 2017. The volcano on the Indonesian tourist island of Bali erupted for the second time in a week on Saturday, disrupting international flights even as authorities said the island remains safe. (AP Photo/Firdia Lisnawati AP Photo/Firdia Lisnawati

Στο μέγιστο αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού εξαιτίας της δραστηριότητας του ηφαιστείου Αγκούνγκ στο Μπαλί. 100.000 άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Στη μέγιστη κλίμακα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας και την έκλυση τέφρας και καπνού στο όρος Αγκούνγκ, στο Μπαλί, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ινδονησιακού εθνικού κέντρου ηφαιστειολογίας. 100.000 άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο», τόνισε ο αξιωματούχος, ο Γκεντέ Σουάντικα, διευκρινίζοντας ότι «καταγράφονται συνεχείς δονήσεις» στο όρος Αγκούνγκ, όπου το ηφαίστειο αφυπνίστηκε τον περασμένο μήνα εκτοξεύοντας τέφρα και καπνό που έφθασε σε ύψος 4.000 μέτρων και πλέον.

Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το ηφαίστειο, που απέχει 75 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κούτα, επεκτάθηκε στα 10 χλμ. και οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους που ζουν μέσα σε αυτή να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου άρχισε να εκλύεται καπνός από το όρος Αγκούνγκ την Τρίτη.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη στο Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους.

«Οι συνεχείς εκτοξεύσεις τέφρας ενίοτε συνοδεύονται από ηφαιστειακές εκρήξεις», επισήμανε μέσω Facebook η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Ινδονησίας. Η λάβα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου είναι πιο ορατή τη νύχτα και αυτό υποδεικνύει πως «μια μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να είναι άμεσα επικείμενη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Ντενπάσαρ, το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπαλί—ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού που υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο—έχει κλείσει.

Την Κυριακή ο καπνός και η τέφρα έφθασαν σε ύψος 4.000 μέτρων και προκάλεσαν την ακύρωση 15 πτήσεων.

Οι ινδονησιακές αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος.

Πάνω από 12ο ηφαίστεια είναι ενεργά στην Ινδονησία, η οποία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν γύρω περιοχές

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο του όρους Αγκούνγκ στο Μπαλί, όπου νωρίτερα οι αρχές αύξησαν στη μέγιστη κλίμακα το επίπεδο συναγερμού, ενώ τόνισε πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακόμη πρέπει να μετακινηθούν, καθώς εκδόθηκε προειδοποίηση περί άμεσα επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.

«Ζητάμε στ’ αλήθεια από τον κόσμο στην περιοχή του κινδύνου να απομακρυνθεί αμέσως, υπάρχει η πιθανότητα μιας πολύ πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης», τόνισε ο Σουτόπο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν απομακρυνθεί ήδη περίπου οι 40.000 από τους 90.000 ως 100.000 κατοίκους που ζουν στην περιοχή 8-10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου.

«Δεν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ακόμη. Υπάρχουν κάποιοι που εκτρέφουν ζώα και δεν έχουν μεταφέρει ακόμη τα ζώα τους. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως είναι ασφαλείς», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να φύγει, αλλά δεν μπορούν να τον εξαναγκάσουν.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας, 100.000 κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Firdia Lisnawati

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα