Συνάντηση Τραμπ – Μακρόν: “Μεγάλα προβλήματα” για το Ιράν αν συνεχίσει με τα πυρηνικά

Συνάντηση Τραμπ – Μακρόν: “Μεγάλα προβλήματα” για το Ιράν αν συνεχίσει με τα πυρηνικά
Μακρόν και Τραμπ στο Λευκό Οίκο AP

Αφού απείλησε το Ιράν ότι θα «έχει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχε ποτέ» αν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα, και χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά «φρικτή» την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPOA), ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Γάλλος ομόλογος του ενδέχεται να έχουν σύντομα μια μεταξύ τους συμφωνία για την JPOA.

Σε αναζήτηση κοινού εδάφους για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, στη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι είχε ουσιαστικές συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν για το Ιράν

. «Πιστεύω ότι είχαμε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες για το Ιράν. Και αναμένουμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο.«Μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον μια συμφωνία μεταξύ μας πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά να κατανοούμε ο ένας τον άλλον».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την καταφρόνησή του στη συμφωνία JPOA που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα και είχε στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα εντατικοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αν η JPOA καταρρεύσει και ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ενδέχεται να αποχωρήσει από ένα σύμφωνο που προβλέπει την παρεμπόδιση διάδοσης πυρηνικών όπλων αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία. «Αν εκκινήσουν εκ νέου το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχαν ποτέ», διεμήνυσε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για ακόμη μια φορά χαρακτήρισε τη συμφωνία «φρικτή» και ότι είναι «παρανοϊκή» και «γελοία» επειδή δεν αντιμετωπίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους ή τη δράση του Ιράν σε πολέμους σε περιοχές όπως η Υεμένη ή η Συρία. «Συνάψαμε αυτή τη φρικτή συμφωνία, αλλά θα τη συζητήσουμε», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έφτασε στην Ουάσιγκτον ελπίζοντας να πείσει τον Τραμπ να κρατήσει τις ΗΠΑ στη συμφωνία, υπογράμμισε ότι αυτή δίνει την καλύτερη ευκαιρία να τιθασεύσει την Τεχεράνη, όσο ελλιπής η συμφωνία και αν είναι. Όπως σημείωσε στον Τραμπ, η JPOA αποτελεί μέρος μιας «ευρύτερης εικόνας» της ασφάλειας στην περιοχή. «Σχετικά με το Ιράν, πρέπει να τοποθετήσουμε το θέμα αυτό στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Υπάρχει η κατάσταση στη Συρία, υπάρχει η ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή και πιστεύω, σε κάθε περίπτωση, μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο στην αποφυγή μιας κλιμάκωσης και της γρήγορης εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Οπότε το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος», επισήμανε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ζητήσει από τον Τραμπ να κρατήσει τα στρατεύματα στη Συρία προς το παρόν για τη διασφάλιση της ήττας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Μαζί θα πολεμήσουμε την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, είτε βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα, είτε στο Ιράν», είπε χαρακτηριστικά. Έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 σε μια συμφωνία-ορόσημο να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετίες.

Τραμπ: Απαράδεκτοι οι εμπορικοί φραγμοί της ΕΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι πιστεύει ότι οι δύο ηγέτες έχουν λύσεις σε έναν αριθμό ζητημάτων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εμπορική σχέση της χώρας του με τη Γαλλία είναι “περίπλοκη” λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θέτει εμπορικούς φραγμούς τους οποίους χαρακτήρισε απαράδεκτους.

Τόνισε ότι θα προτιμούσε να συνδιαλλέγεται απευθείας με το Παρίσι για θέματα εμπορίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της Βόρειας Κορέας είπε ότι θα συναντηθεί “πολύ σύντομα” με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι η Πιονγκγιάνγκ θέλει να οργανωθεί αυτή η σύνοδος κορυφής το συντομότερο δυνατόν. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Κιμ “πολύ ανοιχτό” και έκρινε πως η συμπεριφορά του ήταν “πολύ έντιμη”.

Για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, είπε ότι υπάρχουν “πολύ καλές πιθανότητες” να επιτευχθεί μια συμφωνία και υπενθύμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν θα μεταβεί στο Πεκίνο σε λίγες ημέρες για να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει σοβαρές εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ και ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μεξικό και τον Καναδά για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA πηγαίνουν πολύ καλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα