Συνελήφθη στην Ισπανία ο Ερβέ Φαλσιανί που αποκάλυψε το σκάνδαλο SwissLeaks

default image

Ο πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC που αποκάλυψε το λεγόμενο σκάνδαλο Swissleaks για τις πρακτικές φοροαποφυγής που εφάρμοζαν οι πελάτες της τράπεζας, συνελήφθη σήμερα στη Μαδρίτη κατόπιν αιτήματος των ελβετικών αρχών που ζητούν την έκδοσή του

Ο Ερβέ Φαλσιανί συνελήφθη στη Μαδρίτη, “στον δρόμο, ενώ κατευθυνόταν σε ένα συνέδριο”, σύμφωνα με αξιωματούχο της ισπανικής αστυνομίας.

Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποια είναι η κατηγορία που προσάπτει η Ελβετία στον Φαλσιανί.

Ο 46χρονος Γαλλοϊταλός είχε καταδικαστεί το 2015 από την ελβετική δικαιοσύνη σε φυλάκιση πέντε ετών για την κατηγορία της “οικονομικής κατασκοπείας”.

Τα τραπεζικά έγγραφα που είχε κλέψει αποκάλυπταν την ύπαρξη μη δηλωμένων τραπεζικών λογαριασμών στη θυγατρική της HSBC στη Γενεύη.

Συνολικά, στα τέλη του 2009, χάρη στις “λίστες Φαλσιανί”, εντοπίστηκαν 127.000 λογαριασμοί που ανήκαν σε 79.000 πρόσωπα 180 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Πριν από την καταδίκη του, ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί και πάλι το 2012 στη Βαρκελόνη και είχε κρατηθεί επί πολλούς μήνες. Τελικά όμως η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην τον εκδόσει στην Ελβετία. Την ίδια περίοδο συνεργαζόταν με τις εισαγγελικές αρχές κατά της διαφθοράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα