Συνεργασία Γερμανίας – Κίνας στον τομέα του ελεύθερου εμπορίου

Συνεργασία Γερμανίας – Κίνας στον τομέα του ελεύθερου εμπορίου

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν μεταξύ άλλων να επεκταθεί η ηλεκτροκίνηση στην Κίνα, ώστε να ενισχυθεί παράλληλα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν την Πέμπτη να «προωθήσουν το ελεύθερο εμπόριο», με φόντο τις εντάσεις οι οποίες συνδέονται με την προστατευτική ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μέρκελ και Σι εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν «τη συνεργασία τους», ειδικότερα «στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της G20» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κας Μέρκελ, μία ημέρα πριν από την πρώτη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Τραμπ και την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.

Η ανταλλαγή απόψεων της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Κινέζου προέδρου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την ενδεχόμενη συμβολή της γερμανικής βιομηχανίας στην «ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα», την ώρα που πολλοί συνεχίζουν να διερωτώνται ποιες θα είναι οι αληθινές επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες για το αν στην τελική ανακοίνωση που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Μπάντεν Μπάντεν, θα γίνει αναφορά στο «ελεύθερο εμπόριο».

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βραζιλία ή η Σιγκαπούρη, θέλουν να υπάρξει επαναβεβαίωση της δέσμευσης της G20 σε αυτό, ενώ οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η Γερμανία αναζητεί έναν συμβιβασμό προτείνοντας να γίνει αναφορά σε έναν «κατάλογο αρχών», αλλά χωρίς να έχει καταφέρει να επιτευχθεί ομοφωνία για τη διατύπωση.

Παρότι μέχρι τώρα τις επικρίσεις του για την παγκόσμια οικονομία δεν τις έχουν ακολουθήσει πράξεις, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η πολιτική του πάνω απ’ όλα βάζει τις ΗΠΑ και ο λόγος του έχει έντονη προστατευτική χροιά.

Από την άλλη η Μέρκελ εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, κάτι που μοιάζει να είναι αντανάκλαση της γερμανικής εξαγωγικής δύναμης.

Συνάντηση Σόιμπλε – Μνούτσιν

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G20 αναμένεται να απασχολήσει απόψε την πρώτη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Αμερικανού ομόλογου του Στίβεν Μνούτσιν. Κατά τη συζήτησή τους αναμένεται επίσης να θιγεί το μεγάλο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης οικονομικού ενδιαφέροντος στη Φραγκφούρτη νωρίτερα, ο Σόιμπλε εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του προστατευτισμού σε διεθνές επίπεδο, καλώντας να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν οι ανισορροπίες που οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση.

«Εάν διδαχθήκαμε κάτι από τα μαθήματα του παρελθόντος, αυτό είναι ότι ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν είναι ποτέ η σωστή απάντηση. Ο απομονωτισμός είναι πάντα η λάθος επιλογή. Μπορεί να επιχειρηθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα καταλήξει παρά να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη» των εταιρειών, σημείωσε ο ίδιος.

Επισημαίνοντας τις ανισότητες που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση, κυρίως το μεγεθυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών του πλανήτη, ο Σόιμπλε προειδοποίησε: «Εάν δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να αναμένουμε μια άνοδο των λαϊκιστικών και δημαγωγικών κομμάτων» και «μεγαλύτερη αστάθεια σε παγκόσμια κλίμακα».

Στα τέλη του Ιανουαρίου ένας σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, κατηγόρησε τη Γερμανία –τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης– ότι «εκμεταλλεύεται» τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς το ευρώ είναι «χονδροειδώς υποτιμημένο», κάτι που καθιστά τα γερμανικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά τεχνητά.

(Φωτογραφία: Etienne Oliveau, Pool via AP Images, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα