Συνεργάτης της Λεπέν κατηγορούμενος για κατάχρηση δημοσίου χρήματος

Για αισχροκέρδια σε βάρος του δημοσίου κατηγορείται ο Φρεντερίκ Σατιγιόν υψηλόβαθμο στέλεχος του εθνικιστικού κόμματος και ηγετική προσωπικότητα στην επικοινωνιακή πολιτική του Εθνικού Μετώπου

Κατηγορούμενος για κατάχρηση δημοσίου χρήματος φαίνεται πως είναι ο Φρεντερί Σαντιγιόν στενός συνεργάτης της υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν αναφορικά με την εμπλοκή του στην εταιρία Riwal, μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκαν οι προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος το 2014 και το 2015.

Ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς είχε κληθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με δύο ακόμη εκπροσώπους του Εθνικού Μετώπου. Από την έρευνα υπάρχουν ενδείξεις πως η εταιρίας αυτή, επέστρεφε χρηματικά ποσά στα ταμεία του κόμματος μέσω υπερτιμολόγησης. Επιπλέον, εξετάζεται αν και κατά πόσο, ο κατηγορούμενος διεξήγαγε "μεγάλη ζωή" χάρη στα χρήματα που εξασφάλιζε μέσω της εταιρίας αυτής. Μάλιστα, φαίνεται πως ανοίγει νέα προκαταρκτική εξέταση και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το κόμμα τη χρηματοδότηση στις τοπικές εκλογές του 2015.

Αν και η εταιρία μέσω της οποίας φέρεται να έστησε το σύστημα χρηματοδότησης δεν συνδέεται πλέον με το Εθνικό Μέτωπο, ο ίδιος ο Σαντιγιόν εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόμμα και εμπλέκεται ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός αρνήθηκε να τοποθετηθεί λέγοντας: "Δεν θα απαντήσω εν μέσω προεκλογικής περιόδου" και υποστήριξε πως η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde με δημοσίευμά της ισχυρίζεται πως έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου "κατασχέθηκε έγγραφο που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταπέλτης" για το κόμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το έγγραφο βρισκόταν στον υπολογιστή του ταμεία του Εθνικού Μετώπου και αφήνει υπόνοιες για σχέδιο οργανωμένο με τις ευλογίες υψηλά ιστάμενων προσώπων στο κόμμα, ώστε να συγκροτηθεί ένα σύστημα χρηματοδότησης με πόρους από το ευρωκοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο ταμεία του κόμματος δήλωσε πως θα ασκήσει μήνυση κατά της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμιση και τόνισε: "Ένα τέτοιο σημείωμα που να αφήνει να εννοηθεί πως υπήρχε οργανωμένο σύστημα δεν υπάρχει". Όπως είπε "δεν είναι αποδεκτό η εφημερίδα να αφήνει υπόνοιες για ένα κείμενο που περιήλθε στα χέρια της κάτω από ύποπτες συνθήκες και το οποίο δεν δημοσιεύει".

ΠΗΓΗ Le Figaro

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία

ADVERTISING

SHARE: