Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Πολύ λίγοι, πολύ λίγα

default image

Οι 22 από τους 28 έχουν δηλώσει ότι δε θα δεχθούν πρόσφυγες, ενώ το προσχέδιο που διέρρευσε μιλά για μετεγκατάσταση μόνο 72.000 από τα 2,7 εκ που βρίσκονται στη Συρία

Η ελληνική πλευρά ελπίζει και στοχεύει σε μία “λειτουργική συμφωνία” με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, όμως τα πράγματα δε φαίνονται εύκολα ούτε ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν λίγο, χαρακτήρισε αναγκαία τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα αύριο το βράδυ να υπάρχει αυτή η συμφωνία.

Δήλωσε όμως προβληματισμένος για το εάν η Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της, σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη και επίσης για το γεγονός ότι οι 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει, πως δεν θα δεχτούν πρόσφυγες.

Προσχέδιο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες (με αυριανή ημερομηνία) έχει διαρρεύσει στον Τύπο. Η DW μεταδίδει, πως σε αυτό προβλέπεται η μετεγκατάσταση 72.000 προσφύγων, ενώ στην Τουρκία υπολογίζεται ότι βρίσκονται 2.7 εκατομμύρια Σύροι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει, ότι κανένα από τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία, η διαδικασία επομένως θα είναι εθελοντική και άρα δύσκολα θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ουσιαστικά η βασική φωνή υπέρ μίας απόφασης πιο ουσιαστικής στη Σύνοδο είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όμως δύσκολα θα μπορούσε να εξηγήσει στο εσωτερικό της χώρας της μία συμφωνία με την Άγκυρα που θα περιελάμβανε βίζα για τους Τούρκους πολίτες, όπως επιθυμεί η γειτονική μας χώρα. Η κ.Μέρκελ έχει επίσης να αντιμετωπίσει τη στήριξη του CSU, του δεύτερου μικρότερου κόμματος του συνασπισμού της, στην ομάδα Βίσεγκραντ που αντιδρά σε συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να μην υπάρξει απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων.

Το ενδεχόμενο και αυτή η Σύνοδος Κορυφής να μην καταλήξει και πάλι σε ουσιαστική απόφαση για συμφωνία με την Τουρκία, ανησυχεί την ελληνική πλευρά, η οποία ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές απαιτήσεις της Άγκυρας για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων χωρίς να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

Εξ ου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι οι σοσιαλιστές πρέπει να είναι θετικοί σε μία συμφωνία με την Τουρκία.

“Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Τουρκία” είπε στους σοσιαλιστές ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η συμφωνία πρέπει να ειναι συμβατή με το διεθνες δικαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και ότι πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου σε αυτή τη Σύνοδο.

Και ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός ως παρατηρητής, ότι η διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητεί τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους και να είναι συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επιπλέον, εξέφρασε την αλληλεγγύη της πολιτικής ομάδας με την Ελλάδα και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν «ανθρωπιά» και να «μοιραστούν την ευθύνη» της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δε θα πρέπει να συνδεθεί με την προσφυγική κρίση. «Πρέπει να προχωρήσουμε με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη βάση των αξιών μας και διασφαλίζοντας το σεβασμό στην ελευθεροτυπία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και σε άλλα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν όλες οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ», κατέληξε ο Σ. Στάνισεφ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε έτοιμος για άσκηση βέτο. “Φυσικά… Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή”, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα