Συνομιλίες Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας για την αποφυγή πολέμου στην Ουκρανία

default image

Σε συνομιλίες προχώρησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας με αυτόν της Ρωσίας σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα πως οι συνομιλίες που διεξήγαγαν η Γαλλία και η Γερμανία με τη Ρωσία στην προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία ήταν “μία από τις τελευταίες ευκαιρίες” για να “αποφευχθεί ο πόλεμος”.

“Σκέπτομαι πως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες. Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος”, δήλωσε ο Ολάντ, επιστρέφοντας στη Γαλλία έπειτα από συνομιλίες στη Μόσχα που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή, που οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ουκρανίας και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ξεκίνησαν μία τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο για να συζητήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την ανατολική Ουκρανία.

Είναι η πρώτη συνάντησή τους αφότου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε από τις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, στη Μόσχα.

Παράλληλα, η κατάσταση στην Ουκρανία επειδεινώνεται, αφού ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη Ντεμπαλτσέβε, όπου τουλάχιστον πέντε ουκρανοί στρατιώτες και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες την Παρασκευή 753 άμαχοι, ανάμεσά τους και 81 παιδιά, απομακρύνθηκαν από το Ντεμπαλτσέβε και τις γύρω περιοχές στη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις αρχές του Κιέβου και στους αυτονομιστές, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η πλειονότητα των 25.000 κατοίκων του Ντεμπαλτσέβε έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, στην οποία παραμένουν μόνο 7.000 κάτοικοι.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα