Συνομιλίες που “καίνε” τον Σαρκοζί στη Le Monde

default image

Νέες αποκαλύψεις από τη Le Monde, που δημοσιεύει συνομιλίες που "εκθέτουν" τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για να βοηθήσει ανώτατο δικαστικό να καταλάβει υψηλό πόσο στο Μονακό, πριν ξαφνικά υπαναχωρήσει, σύμφωνα με αποσπάσματα του υλικού που προέκυψε από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του επικοινωνιών, τα οποία δμηοσιεύει η εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα των συνομιλιών αυτών, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ αναφέρονται επανειλημμένως στην επιθυμία του ανώτατου δικαστικού Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος κατείχε θέση στο Εφετείο, να διορισθεί σε υψηλό πόστο του Πριγκιπάτου.

Ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί επίσης κατηγορίες, θεωρείται ύποπτος για απόκτηση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με δικαστική διαδικασία που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και για τη διαβίβασή τους στον κύκλο του Νικολά Σαρκοζί. Θεωρείται επίσης ύποπτος για απόπειρα άσκησης επιρροής επί δικαστικών κύκλων υπέρ του Νικολά Σαρκοζί.

“Θα τον βοηθήσω”, λέει ο Νικολά Σαρκοζί στον Τιερί Ερζόγκ στις 5 Φεβρουαρίου, σε κινητό τηλέφωνο που έχει αγορασθεί σε πλαστό όνομα. “Εγώ θα τον προωθήσω…τηλεφώνησέ του σήμερα και πες του ότι εγώ πηγαίνω στο Μονακό και ότι θα δω τον πρίγκιπα”.

Στις 24 Φεβρουαρίου, σε νέα επικοινωνία, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοινώνει στον δικηγόρο του ότι η επέμβαση του είναι επικείμενη: “Μπορείς να τού πεις ότι θα κάνω το διάβημα προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης (του Μονακό;) αύριο ή μεθαύριο”.

Αλλά τελικά, ο Νικολά Σαρκοζί ξανατηλεφωνεί στον δικηγόρο του στις 26 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά από το “επίσημο” τηλέφωνό του, αυτό για το οποίο η δικαστική έρευνα θεωρεί ότι γνωρίζει ότι παρακολουθείται. Ο πρώην πρόεδρος τού λέει: “Κατάλαβα ότι αυτό θα ήταν λίγο γελοίο, και προτίμησα να μην μιλήσω”.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Τιερί Ερζόγκ θα έχουν παρόμοια συνομιλία, αλλά αυτή φορά στο μυστικό κινητό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δικαστική έρευνα έχει φθάσει στο συμπέρασμα ότι οι κ.κ. Σαρκοζί και Ερζόγκ έμαθαν στις 25 Φεβρουαρίου ότι η μυστική γραμμή τελεί επίσης υπό παρακολούθηση και ότι “προσάρμοσαν αναλόγως τα λόγια και τις πράξεις τους”.

Η δικαστική έρευνα για ενεργητική διαφθορά, δηλαδή αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας, άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου.

Η κατηγορία της ενεργητικής διαφθοράς στοιχειοθετείται και με βάση την διατύπωση απλής υπόσχεσης προς πρόσωπο-φορέα δημόσιας εξουσίας, ώστε αυτό να ωθηθεί να ενεργήσει με σκοπό το όφελος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα