Συντηρητικοί για τη Βρετανία: Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θέλουν να βγει η χώρα από τη ΕΕ

Συντηρητικοί για τη Βρετανία: Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θέλουν να βγει η χώρα από τη ΕΕ

Φαίνεται πως η πίεση από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας για ευνοϊκότερους όρους εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, με απειλή το Brexit, είναι μια σοβαρή υπόθεση που παίρνει σάρκα και οστά/

Ο αριθμός των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων τα οποία ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κι έχουν ενταχθεί σε ένα κίνημα το οποίο ασκεί πιέσεις η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιτύχει μείζονες αλλαγές στους όρους της σχέσης αυξήθηκε αλματωδώς - από 50 σε 110 - μέσα σε μία εβδομάδα, έγραψε χθες Σάββατο η εφημερίδα Telegraph.

Ο ένας στους τρεις εκ του συνόλου των 330 βουλευτών του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων υπουργών, εντάχθηκε στο κίνημα " Συντηρητικοί για τη Βρετανία" (Conservatives for Britain, CfB), υπέρ του οποίου έχουν επίσης ταχθεί 13 μέλη της Βουλής των Λόρδων (της Άνω Βουλής) καθώς και 12 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρίνισε η Telegraph.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ίδια εφημερίδα είχε γράψει πως το κίνημα αυτό είχε μόλις λίγα περισσότερα από 50 μέλη στις τάξεις των κοινοβουλευτικών.

Αποχώρηση αν δεν υπάρξουν "δραστικές αλλαγές"

Το CfB υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κάμερον να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, όμως ασκεί πιέσεις η χώρα να εγκαταλείψει την 28μελή Ένωση εάν δεν εξασφαλιστούν "δραστικές αλλαγές", σύμφωνα με την κεντροδεξιά Τέλεγκραφ.

Οι Συντηρητικοί κέρδισαν με απροσδόκητο τρόπο την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο του περασμένου μήνα, η οποία όμως είναι ισχνή. Το κόμμα έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η Βρετανία θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της ΕΕ πριν εκπνεύσει το 2017.

Έκτοτε, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αρχίσει μια περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για την προσπάθειά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να γίνουν ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είναι η κυβέρνησή του να μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην καταβολή επιδομάτων σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταναστεύουν στη Βρετανία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναμένουμε τις διαβουλεύσεις για να πάρουμε αποφάσεις

Ο Στιβ Μπέικερ, ο κοινοβουλευτικός ο οποίος ηγείται του CfB, δήλωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μελών του εκτιμά πως ο Κάμερον μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που θα αποδέχονταν.

"Περίπου τα τρία πέμπτα θεωρούν ότι μια επιτυχής διαπραγμάτευση είναι εφικτή και θα λάβουν την απόφασή τους όταν ξεκαθαριστεί η νέα θέση της Βρετανίας κατόπιν της επαναδιαπραγμάτευσης", είπε ο Μπέικερ, σύμφωνα στην εφημερίδα, πρόσθεσε ωστόσο ότι περίπου ο ένας στους πέντε πιστεύει πως είναι "απίθανο" να προκύψει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph στο κίνημα αυτό έχουν ενταχθεί και ορισμένοι υπουργοί, όμως ο Μπέικερ απέφυγε να αποκαλύψει τα ονόματά τους.

Ο Κάμερον προκάλεσε οργή σε μερίδα του κόμματός του στις αρχές της εβδομάδας, όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι υπουργοί οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τη δική του στρατηγική έναντι της ΕΕ, δηλαδή ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει μεταρρυθμιστεί, οφείλουν να παραιτηθούν.

Κατόπιν υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του διαστρεβλώθηκε και ότι η προειδοποίησή του προς τους υπουργούς αφορούσε στην περίοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όχι στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος, στο οποίο πολλοί Τόρις θεωρούν πως πρέπει να τους επιτραπεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση μάλλον, παρά να τηρήσουν την κομματική γραμμή.

Φόβοι πως ο Κάμερον θα... νοθεύσει το "ΝΑΙ"

Η Telegraph ανέφερε ότι ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί φοβούνται πως ο Κάμερον ενδέχεται να αποπειραθεί να εξασφαλίσει μια νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα διεξάγοντάς το ακόμη και τον ερχόμενο Μάιο, προκειμένου να περιορίσει τον χρόνο που θα είναι διαθέσιμος για να συζητηθεί η όποια συμφωνία επιτύχει η κυβέρνησή του με τους εταίρους της Βρετανίας στην ΕΕ.

Μια εκπρόσωπος του γραφείου του Κάμερον δεν είχε να κάνει κανένα σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αναταράξεις στην οικονομία της Βρετανίας

Την ίδια ώρα, επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ταμείων με έδρα το Λονδίνο καταρτίζουν σχέδια για την μετακίνηση πόρων αξίας τρισεκατομμυρίων λιρών και χιλιάδων θέσεων εργασίας εκτός της Βρετανίας στην περίπτωση που οι πολίτες ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Η Sunday Times έγραψε πως ανώτατα στελέχη σε αρκετά μεγάλα επενδυτικά ταμεία είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως έχουν συστήσει επιτροπές για την προετοιμασία της ενδεχόμενης μετακίνησής τους. Το Λουξεμβούργο είναι ένας προορισμός που φαίνεται ελκυστικός σε πολλά από τα στελέχη αυτά, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι συντάκτες της συνομίλησαν με ηγετικά στελέχη επενδυτικών ταμείων, που εκτιμούν πως μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω των κανονισμών της ΕΕ που επιτρέπουν την πώληση επενδυτικών προϊόντων σε κράτη μέλη της μόνον εάν η έδρα των ταμείων που τα διαθέτουν βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος.

Την Παρασκευή, οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι η Βρετανία κινδυνεύει να δει το αξιόχρεό της να υποβαθμίζεται λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στην ΕΕ.

Πάντως ένα ανώτερο στέλεχος της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας PIMCO εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, της λεγόμενης Brexit, είναι πολύ χαμηλή και ότι αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μοιάζει πιθανό να επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Από αλλού το περιμέναμε, αλλού μας βγήκε. Πρώτο νομοσχέδιο του Κάμερον το δημοψήφισμα για το Brexit

ADVERTISING

SHARE: