Συρία: 23 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Συρία: 23 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές
AP Photo

Ανάμεσα στα θύματα είναι τρία παιδιά, ένδεκα γυναίκες και ένας εθελοντής της οργάνωσης των λευκών κρανών

Τουλάχιστον 23 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στον πολιορκημένο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, κοντά στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της εμπόλεμης Συρίας, στην πλειονότητά τους εξαιτίας βομβαρδισμών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«23 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην Ανατολική Γούτα, οι 18 εξ αυτών από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη Μισράμπα και οι άλλοι από πυρά (των δυνάμεων) του καθεστώτος εναντίον δύο άλλων πόλεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανάμεσα στα θύματα είναι τρία παιδιά, ένδεκα γυναίκες και ένας εθελοντής της οργάνωσης των λευκών κρανών, μιας οργάνωσης διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Κατά την ίδια πηγή, υπάρχουν επίσης δεκάδες τραυματίες.

Ο Άμπντελ Ραχμάν ανέφερε ότι «τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν οικήματα στη Μισράμπα», μια πόλη που ελέγχει η οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αρχηγείο της Τζάις αλ Ισλάμ βρίσκεται στην περιφέρεια της πόλης, όχι στο εσωτερικό της».

Στο νοσοκομείο στη Ντούμα, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τραυματιοφορείς να διακομίζουν τραυματίες από τη Μισράμπα, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα.

Το νοσοκομείο ανακάλεσε όλες τις άδειες του προσωπικού του «λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων», σύμφωνα με μια ιατρική πηγή.

Τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, η Ανατολική Γούτα πολιορκείται από τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013. Οι περίπου 400.000 κάτοικοι της περιοχής που έχουν παγιδευτεί αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, πόσιμου νερού.

Την Παρασκευή, τερματίστηκε μια επιχείρηση επείγουσας διακομιδής ασθενών από την Ανατολική Γούτα. Μέσα σε τρεις ημέρες, απομακρύνθηκαν 29 άρρωστοι, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση ισάριθμων ανταρτών, κατόπιν μιας συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες. Ο αριθμός τους ήταν πολύ κατώτερος από τους 500 βαριά άρρωστους που απηύθυνε έκκληση να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Δαμασκού ο ΟΗΕ.

(Φωτογραφία: AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα