Συρία: 29 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από επιδρομές του στρατού

Συρία: 29 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από επιδρομές του στρατού
This photo provided by the Syrian Civil Defense White Helmets, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, shows civil defense workers putting out a fire as Syrian citizens gather after an airstrike hit a market in Maaret al-Numan, southern Idlib, Syria, Sunday, Oct. 8, 2017. Activists and residents of Maaret al-Numan in southern Idlib said the airstrike in the town's market, killed and wounded several people. (Syrian Civil Defense White Helmets via AP) Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Τέσσερις εξ αυτών διακομίστηκαν από την Ανατολική Γούτα στη Δαμασκό μετά από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις

Η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος και μια ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου άρχισαν διακομιδές επειγόντων περιστατικών από τον ελεγχόμενο από τους αντάρτες θύλακα της Ανατολικής Γούτας στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος μέσω Twitter.

Στην Ανατολική Γούτα περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν πολιορκημένοι από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή του να επιτρέψει την απομάκρυνση περίπου 500 τραυματιών που θα υποκύψουν εάν δεν τους παρασχεθούν επειγόντως ιατρικές φροντίδες.

Η Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (Syrian American Medical Society, SAMS) ανέφερε ότι τέσσερις ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στη Δαμασκό, οι πρώτες από τις 29 επείγουσες περιπτώσεις των οποίων έχουν εγκριθεί οι διακομιδές, και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι ασθενείς θα μεταφερθούν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ο Μοχάμαντ Κάτουμπ, στέλεχος της SAMS, ανέφερε μέσω Twitter ότι είχαν εγκριθεί πέντε διακομιδές, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ. Δεν είναι σαφές γιατί προχώρησαν μόνο οι τέσσερις από τις πέντε διακομιδές.

Η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος διευκρίνισε ότι οι διακομιδές αυτές έγιναν έπειτα από «μακροσκελείς διαπραγματεύσεις». Μια εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη τη λεπτή φύση της επιχείρησης.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τη Ρωσία, σύμμαχο του Άσαντ, για να προχωρήσουν οι διακομιδές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γιαν Έγκελαντ, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία, είχε δηλώσει ότι 494 άνθρωποι βρίσκονται στον κατάλογο απόλυτης προτεραιότητας για ιατρική διακομιδή.

«Ο αριθμός μειώνεται, όχι επειδή σώζουμε τους ανθρώπους, αλλά επειδή πεθαίνουν», πρόσθεσε. «Προσπαθούμε, κάθε εβδομάδα, εδώ και μήνες, να βγάλουμε ασθενείς έξω και να στείλουμε τρόφιμα και άλλα εφόδια μέσα» στην Ανατολική Γούτα, διευκρίνισε.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περιμένουν εδώ και μήνες από τις αρχές της Συρίας τις απαιτούμενες διατυπώσεις και βεβαιώσεις για να προχωρήσουν στη διεξαγωγή της επιχείρησης αρωγής.

Οι δυνάμεις του Άσαντ εξαπολύουν επιδρομές από αέρος και με πυροβολικό στον θύλακα, ενώ οι αντάρτες βάλλουν με όλμους εναντίον της κοντινής Δαμασκού.

Αλλά αυτό «δεν έχει καμιά σχέση με το δικαίωμα της απομάκρυνσης, την υποχρέωση της απομάκρυνσης των άμαχων και των τραυματιών», τόνισε ο Έγκελαντ.

(Φωτογραφία: Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα