Συριά: Αναβάλλονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης στο Χαλέπι

Παγώνει η συμφωνία Άσαντ-ανταρτών, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση 1.200 αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, ταυτόχρονα με την απομάκρυνση ίδιου αριθμού αμάχων από τα χωριά Φούα και Κεφράγια

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Χαλέπι και στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ, αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγή των ανταρτών.

«Η επιχείρηση αναβλήθηκε εξαιτίας της έλλειψης εγγυήσεων για την ασφάλεια όσων μεταφερθούν από τα χωριά Φούα και Κεφράγια», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία διακόπηκε μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείων που είχαν σταλεί για να συμμετάσχουν στην εκκένωση.

Περί τα είκοσι λεωφορεία τα οποία ετοιμάζονταν να εισέλθουν στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ, που πολιορκούνται από τις δυνάμεις των ανταρτών, δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από ενόπλους. Ένας από τους οδηγούς έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τα λεωφορεία πήγαιναν να παραλάβουν αρρώστους και τραυματισμένους από τα περικυκλωμένα από τους αντάρτες χωριά Φούα και Κεφράγια, αλλά δέχτηκαν επίθεση και τυλίχτηκαν στις φλόγες. Μερικά από τα λεωφορεία, όπως και οχήματα της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, είχαν φτάσει στην είσοδο των δύο χωριών.

Για επίθεση «ένοπλων τρομοκρατών» κάνουν λόγο τα κρατικά ΜΜΕ στη Συρία. Ωστόσο, οι ανταρτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την επίθεση.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και τους προστάτες τους, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από την τελευταίο θύλακα του Χαλεπιού θα επαναλαμβάνονταν ταυτόχρονα με ανάλογη επιχείρηση στα χωριά Φούα και Κεφράγια.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα λεωφορεία δεν θα ξεκινήσουν από το Χαλέπι πριν από την έξοδο των κατοίκων των δύο σιιτικών χωριών.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, περί τους 40.000 άμαχοι και 1.500 έως 5.000 αντάρτες παραμένουν στον τελευταίο θύλακα της πόλης του Χαλεπίου.

Η τελευταία συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών προέβλεπε την απομάκρυνση 1.200 αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, ταυτόχρονα με την απομάκρυνση ίδιου αριθμού αμάχων από τα δύο χωριά.

ΟΗΕ: Αύριο ψηφίζεται η πρόταση για αποστολή παρατηρητών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει το πρωί της Δευτέρας σχετικά με απόφαση που προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών στο Χαλέπι για την επόπτευση της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι 15 χώρες-μέλη βρήκαν έναν «κοινό τόπο» σε συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «καλό κείμενο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συρία: Βομβάρδισαν λεωφορεία που θα μετέφεραν αμάχους

ΟΗΕ: Οι άμαχοι του Χαλεπίου δε θα πρέπει να είναι όμηροι στις διαπραγματεύσεις

ADVERTISING

SHARE: