Συρία: Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Ράκα

Συρία: Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Ράκα
Ομαδικός τάφος στη Ράκα της Συρίας AP

Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κοντά στο νοσοκομείο όπου είχαν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές λίγο πριν χάσουν οριστικά τη μάχη στη Ράκα

Δεκάδες πτώματα, τζιχαντιστών και αμάχων, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Ράκα, μέχρι πέρυσι το προπύργιο στη Συρία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος , γνωστοποίησε τοπικός αξιωματούχος το Σάββατο.

Πρώην de facto «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη βόρεια Συρία, η Ράκα καταλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον. Οι τζιχαντιστές, που κατηγορούνται για αναρίθμητες, πολυαίμακτες φρικαλεότηρες και επιθέσεις, είδαν το «χαλιφάτο» τους να καταρρέει πέρυσι, αντιμέτωποι με επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Περίπου 50 πτώματα έχουν ήδη ανασυρθεί από τον ανοιχτό τάφο, ο οποίος υπολογίζεται ότι περιείχε από 150 ως 200 σοροούς πολιτών και τζιχαντιστών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντάλα Αλ Εριάν, μέλος του συμβουλίου που έχει αναλάβει την αυτοδιοίκηση στη Ράκα.

Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κοντά στο νοσοκομείο όπου είχαν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές λίγο πριν χάσουν οριστικά τη μάχη στη Ράκα.

«Προφανώς επρόκειτο για τον μόνο χώρο που ήταν διαθέσιμος για τις ταφές, που γίνονταν βιαστικά. Οι τζιχαντιστές ήταν οχυρωμένοι μέσα στο νοσοκομείο. Απέμεναν μερικοί πολίτες», ανέφερε ο αξιωματούχος και διευκρίνισε πως ορισμένα πτώματα τζιχαντιστών φέρουν τα πολεμικά τους ψευδώνυμα ενώ οι σοροί των αμάχων απλά το μικρό όνομα των θυμάτων.

Τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, πολλοί ομαδικοί τάφοι στα εδάφη τα οποία έλεγχαν οι τζιχαντιστές. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο συριακός στρατός εντόπισε έναν ομαδικό τάφο με 34 πτώματα ανθρώπων που εκτελέστηκαν από τη τζιχαντιστική οργάνωση στο δυτικό τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μια περιοχή που έχει περιέλθει στον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, είχαν βρεθεί άλλοι δύο ομαδικοί τάφοι σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, επίσης στην επαρχία Ράκα. Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν κατόπιν ότι ανασύρθηκαν από αυτούς πάνω από 150 πτώματα.

Πλέον στη Συρία το ΙΚ δεν ελέγχει παρά λιγότερο από το 5% της επικράτειας, κυρίως θύλακες στην έρημο, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Έχει επίσης παρουσία σε συνοικίες της νότιας περιφέρειας της Δαμασκού, όπου το συριακό καθεστώς εξαπολύει εδώ και μέρες εντατικούς βομβαρδισμούς για να κάμψει τους τζιχαντιστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα