Συρία: Εκκενώνεται ο τελευταίος ανταρτοκρατούμενος θύλακας στην ανατολική Γούτα

Συρία: Εκκενώνεται ο τελευταίος ανταρτοκρατούμενος θύλακας στην ανατολική Γούτα
Βομβαρδισμένη πόλη στην ανατολική Γούτα (Danny Makki via AP) AP

Τελική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της Ρωσίας και των Σύρων ανταρτών για την απομάκρυνση εκατοντάδων άμαχων

Μία “τελική συμφωνία” με την υποστήριξη της Ρωσίας έχει εξευρεθεί για την απομάκρυνση των σύρων ανταρτών της οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, που ελέγχουν την πόλη Ντούμα, τελευταίο ανταρτοκρατούμενο οχυρό στην ανατολική Γούτα, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επικαλούμενη “διπλωματικές πηγές”, η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan γράφει επίσης σήμερα ότι μια συμφωνία έχει βρεθεί, που προβλέπει την παράδοση από τους αντάρτες του βαρέος πυροβολικού τους πριν φύγουν από την πόλη Ντούμα “προς περιοχές της βόρειας Συρίας”.

Η πλήρης ανακατάληψη της Γούτας, στις πύλες της συριακής πρωτεύουσας, θα σηματοδοτήσει μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ στον πόλεμο που μαστίζει τη Συρία από το 2011.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η τελική συμφωνία μεταξύ της Τζάις αλ-Ισλάμ και της Ρωσίας προβλέπει ότι οι αντάρτες και οι οικογένειές τους, αλλά και όσοι πολίτες το επιθυμούν, θα μεταβούν σε ανταρτοκρατούμενα εδάφη στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

“Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα εισέλθει στην πόλη”, υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο που διαθέτει εκτενέστατο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη Συρία.

Η πρωτοβουλία αυτή σημειώνεται έπειτα από δύο παρόμοιες συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν επίσης με την υποστήριξη της Ρωσίας, με δύο οργανώσεις ανταρτών οι οποίες έχουν ήδη εγκαταλείψει τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους στη Γούτα, μετά μια σφοδρή επιχείρηση των δυνάμεων του Άσαντ.

Εκκενώσεις περιοχών είναι σε εξέλιξη στη Ντούμα, με εκατοντάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ανάμεσά τους άρρωστοι, τραυματίες αλλά και οικογένειες μαχητών ανταρτών που συνδέονται με μια άλλη οργάνωση ανταρτών, τη Φαϊλάκ αλ-Ραχμάν, μειονότητα σε αυτόν τον θύλακα που ελέγχει η Τζάις αλ-Ισλάμ. Οι άνθρωποι αυτοί αναμένεται να μεταβούν στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας έκαναν λόγο για “την έξοδο κάποιου αριθμού τρομοκρατών της Φαϊλάκ αλ-Ραχμάν από την πόλη της Ντούμας”. Η Δαμασκός αποκαλεί όλους τους αντάρτες “τρομοκράτες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα