Συρία: Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τομέα κοντά στη Δαμασκό – 9 νεκροί

Συρία: Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τομέα κοντά στη Δαμασκό – 9 νεκροί
Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τομέα κοντά στη Δαμασκό AP

Οι αποθήκες όπλων οι οποίες στοχοθετήθηκαν ανήκουν στους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης

Τουλάχιστον εννέα μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς της Συρίας σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης όταν ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τομέα κοντά στη Δαμασκό, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εννιά μαχητές που ανήκαν στους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης ή σε σιιτικές φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις σκοτώθηκαν» στον τομέα Κίσουα, υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι «αποθήκες όπλων οι οποίες στοχοθετήθηκαν ανήκουν στους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης», οι οποίοι έχουν εμπλακεί στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από το 2011 στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν το βράδυ της Τρίτης δύο ισραηλινούς πυραύλους που είχαν στόχο μια περιοχή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.

Συστοιχίες του συστήματος «αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν δύο ισραηλινούς πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί εναντίον (του τομέα) Κίσουα και τους κατέστρεψαν», ανέφερε το SANA.

Το πρακτορείο είχε κάνει αρχικά λόγο για «εκρήξεις» στην περιοχή αυτή, ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που εικόνιζαν φλόγες, καθώς όπως ανέφερε προκλήθηκε πυρκαγιά στην περιοχή από την καταστροφή των δύο πυραύλων.

Το Ισραήλ δεν έχει κάνει επίσημα κανένα σχόλιο για τα δημοσιεύματα αυτά.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτός ο τομέας στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού έγινε στόχος. Το Ισραήλ έχει ήδη βομβαρδίσει στρατιωτικές θέσεις εκεί, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων τον Δεκέμβριο.

Το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «υποστηρίζει απόλυτα» την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα, το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν τέθηκε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού εξαιτίας, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, του ενδεχομένου να υπάρξει ιρανική επίθεση από το συριακό έδαφος.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά το 2017, πολυάριθμες επιδρομές στη Συρία εναντίον δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Την 9η Απριλίου, πύραυλοι έπληξαν τη στρατιωτική βάση T-4 στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 μαχητές, ανάμεσά τους επτά Ιρανοί, δύο ημέρες έπειτα από μια επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα, η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε από τη Δύση στη Δαμασκό. Η βάση αυτή είχε ήδη γίνει στόχος επιδρομής των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων τον Φεβρουάριο.

Την 26η Απριλίου ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν διεμήνυσε ότι η χώρα του θα κινηθεί για να αποτρέψει κάθε απόπειρα «στρατιωτικής εγκατάστασης» του Ιράν στη Συρία, ειδικά στο συριακό τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Τρεις ημέρες αργότερα τουλάχιστον 26 μαχητές, στην «πλειονότητά τους» Ιρανοί, σκοτώθηκαν σε πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Χαλέπι (βόρεια) και το στρατόπεδο της Ταξιαρχίας 47 στη Χάμα (κεντρικά), στο οποίο σταθμεύουν ιρανικές δυνάμεις, στοχοθετήθηκαν σε «πιθανόν ισραηλινούς» αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ανέφερε η ΜΚΟ.

Το Ισραήλ και η Συρία δεν έπαψαν ποτέ να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση επισήμως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα