Τα 10 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του γιορτάζει το Κόσοβο

People pass by the "NEWBORN' monument in the main square of Pristina, Kosovo, on Saturday Feb. 17, 2018, on the 10th anniversary of the country's independence. Kosovo is celebrating 10 years of independence from Serbia in two-day festivities around the country on Saturday. (AP Photo/Visar Kryeziu)
People pass by the "NEWBORN' monument in the main square of Pristina, Kosovo, on Saturday Feb. 17, 2018, on the 10th anniversary of the country's independence. Kosovo is celebrating 10 years of independence from Serbia in two-day festivities around the country on Saturday. (AP Photo/Visar Kryeziu) AP

Στρατιωτική παρέλαση και συναυλία με την Ρίτα Όρα, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Κανένας Ευρωπαίος ή Αμερικανός πολιτικός δεν θα παραστεί

Με στρατιωτική παρέλαση, χορούς και τραγούδια γιορτάζουν στο Κόσοβο την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Στην Πρίστινα για το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεματικές εκθέσεις ζωγραφικής, παιδικά θεατρικά και συναυλίες. Στην κεντρική εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία Σκέντερμπεη το βράδυ θα δώσει συναυλία η Βρετανίδα τραγουδίστρια Ρίτα Όρα η οποία κατάγεται από το Κόσοβο.

Η παρέλαση των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή όπως επίσης και η εορταστική συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν θα παραστεί κανένας Ευρωπαίος ή Αμερικανός πολιτικός.

Το Κόσοβο ανακήρυξε, μονομερώς, την ανεξαρτησία στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Η Σερβία με ψήφισμα του κοινοβουλίου κήρυξε παράνομη την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μέχρι σήμερα αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος 114 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Σλοβακία την Κύπρο και την Ρουμανία. Από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη δεν το αναγνωρίζουν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Visar Kryeziu)

ADVERTISING

SHARE: