Ταϊλάνδη: Κατέρρευσαν οι αντλίες νερού αμέσως μετά τη διάσωση του τελευταίου παιδιού

Ταϊλάνδη: Κατέρρευσαν οι αντλίες νερού αμέσως μετά τη διάσωση του τελευταίου παιδιού
Εργάτες καθαρίζουν την τεράστια αντλία νερού, όπως ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη σπηλιά (AP Photo/Sakchai Lalit) AP

Αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό και του τελευταίου παιδιού, οι αντλίες νερού στη σπηλιά της Ταϊλάνδης κατέρρευσαν, με τους διασώστες που είχαν μείνει για να μαζέψουν τον εξοπλισμό, να τρέχουν για να σωθούν.

Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε κάθε εξέλιξη από την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή που είχαν εγκλωβιστεί για δύο εβδομάδες, σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Το μεσημέρι της Τρίτης (10/7), όταν βγήκε στην επιφάνεια και ο τελευταίος -ο 25χρονος Ekapol Chantawong εκατομμύρια ανθρώπων που έκαναν συνεχόμενα refresh στις live καλύψεις των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, πανηγύρισαν την αίσια έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας των 90 καλύτερων διασωστών του πλανήτη. Ανήμερα της ολοκλήρωσης κηδεύτηκε ο Saman Kunan, βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ο οποίος έχασε τη ζωή του, στην προσπάθεια να μεταφερθεί οξυγόνο στα εγκλωβισμένα παιδιά.

Την τελευταία εβδομάδα, πριν την έναρξη της επιχείρησης, οι έμπειροι σπηλαιοδύτες πάλευαν να εγκαταστήσουν το δίκτυο άντλησης νερού, ώστε να καθαρίσει η διαδρομή του 1.5 χιλιομέτρων από τον τελευταίο θάλαμο της σπηλιάς έως την έξοδο. Όταν έφτασαν οι Αυστραλοί δύτες στο σημείο, στις 30/6 είχαν δηλώσει πως “η πολυπλοκότητα και η κλίμακα της σπηλιάς ήταν άγνωστες”, μετά το μουσώνα που πλημμύρισε το σπήλαιο.

Σήμερα η Guardian αποκαλύπτει πως μόλις απεγκλωβίστηκε το 13ο μέλος, οι αντλίες νερού κατέρρευσαν! Στο βρετανικό μέσο μίλησε ένας εκ των διασωστών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς δεν είχε έγκριση για να κάνει κάποιο σχόλιο. Είπε πως η όλη επιχείρηση θα μπορούσε να ‘χει τραγικό αποτέλεσμα, αν υπήρχε καθυστέρηση λίγων ωρών.

The Guardian

Βλέπετε, μόλις έσπασαν οι αντλίες αυξήθηκε κατακόρυφα το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν μέσα περί τους 100 δύτες (συμπεριλαμβανομένων των τριών μελών των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης και του γιατρού-δύτη που παρακολουθούσε τα παιδιά από την αρχή έως το τέλος) και διασώστες που είχαν μείνει για να καθαρίσουν την περιοχή. Ήταν αυτοί που περίμεναν, κάθε μέρα, επί οκτώ ώρες να φτάσουν κοντά τους τα παιδιά, για να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και να τα βάλουν στα φορεία -μέσα σε ένα μικρό, λασπώδη χώρο. Ξαφνικά οι τρεις Αυστραλοί δύτες που ήταν στην έξοδο, άκουσαν ουρλιαχτά και είδαν τους συναδέλφους τους να τρέχουν για να σωθούν.

Τι έγινε στις τρεις φάσεις της διάσωσης

Ομάδα που συγκροτήθηκε από τους 19 κορυφαίους δύτες του κόσμου ανέλαβε να σώσει τους 12 παίκτες και τον προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου με το όνομα “Αγριόχοιροι”, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στη σπηλιά, το Σάββατο 23/6 .

Στόχος ήταν να διανύσουν μαζί τους απόσταση 3.2 χιλιομέτρων από τη λασπώδη πλαγιά που είχαν βρει καταφύγιο οι εγκλωβισμένοι έως τον έξω κόσμο. Την Κυριακή 8/7 ξεκίνησε η πρώτη φάση της επιχείρησης, με τη διάσωση τεσσάρων παιδιών. Η διαδικασία άρχισε με τα τέσσερα πιο δυνατά παιδιά, ώστε να ανέβει η αυτοπεποίθηση των υπολοίπων. Τη Δευτέρα 9/7 βγήκαν στην επιφάνεια άλλα τέσσερα παιδιά και την Τρίτη 10/7 η υπεράνθρωπη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τη σωτηρία των 4 τελευταίων παιδιών και του προπονητή. Στο τελευταίο στάδιο της επιχείρησης, όλοι όσοι μετείχαν στην ανθρώπινη αλυσίδα που είχε στηθεί, στην τελική ευθεία για την έξοδο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ιαχές θριάμβου.

*Το ταξίδι από τον τελευταίο θάλαμο έως την έξοδο κράτησε αρχικά τέσσερις με πέντε ώρες. Έπειτα από μια εβδομάδα έπεσε σε χρονικό διάστημα μικρότερο της ώρας και ως προς αυτό βοήθησε η άντληση των νερών και ο καθαρισμός του εδάφους.

*Τα 12 αγόρια φορούσαν μπουκάλες οξυγόνου -μικρού μεγέθους. Κάθε ένα ήταν δεμένο σε δύτη και μαζί έκαναν την κατάδυση, διαδικασία που αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Τα αγόρια φορούσαν μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο τους και είχαν λάβει ένα ελαφρύ ηρεμιστικός, ώστε να μην πανικοβληθούν.

*Μόλις έφταναν στα τελευταία μέτρα για την έξοδο, τοποθετούνταν σε φορεία και έως ότου φτάσουν στο ασθενοφόρο φορούσαν τις μάσκες τους.

*Οι Αυστραλοί δύτες φορούσαν εξοπλισμό κατάδυσης, βάρους 46 κιλών και είχαν αναλάβει τη μεταφορά της ενδοεπικοινωνίας, των μπουκάλων οξυγόνου και ό,τι άλλου χρειαζόταν, στον τελευταίο θάλαμο. Κατά μέσο όρο ο καθένας πέρασε 75 ώρες στην σπηλιά και μετέφερε περί τους 20 τόνους εξοπλισμού (από μπουκάλες έως φάρμακα) και φαγητού.

*Λόγω όλου αυτού του φορτίου, οι συγκεκριμένοι δεν μπορούσαν να περάσουν σε άλλο θάλαμο, καθώς το πέρασμα ήταν μια μικρή τρύπα διαμέτρου ενός μέτρου.

*Από εκεί αναλάμβαναν οι σπηλαιοδύτες, οι οποίοι σύγκριναν τη δική τους αποστολή με δαιδαλώδες αποχετευτικό σύστημα. Είπαν χαρακτηριστικά ότι υπήρχε τρεις κύριες κοιλότητες στο μονοπάτι προς τον τελευταίο θάλαμο, μήκους 10 έως 20 μέτρων, που τις χώριζαν 300 μέτρα εδάφους.

Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος! Ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι αυτοί που κάνουν εξαιρετικά πράγματα

Αυτή η ατάκα ανήκει στον Glen McEwen, επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας, μια εκ των 19 χωρών που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

*Η σπηλιά θα κλείσει για το κοινό, με απόφαση της κυβέρνησης, έως ότου γίνουν μελέτες και τα απαραίτητα έργα ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει ποτέ όμοιο συμβάν. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς σπηλιές της χώρας, με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα