Ταϊλάνδη: “Νιώσαμε ένοχοι για το θάνατο του Kunan”- Οι εφιαλτικές στιγμές μέσα από τα μάτια των παιδιών

Ταϊλάνδη: “Νιώσαμε ένοχοι για το θάνατο του Kunan”- Οι εφιαλτικές στιγμές μέσα από τα μάτια των παιδιών

Εξιτήριο πήραν πριν λίγη ώρα τα 12 αγόρια και ο 25χρονος που είχαν μείνει εγκλωβισμένοι σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη, για περίπου δυο εβδομάδες. Τι είπαν στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν στο νοσοκομείο. Υπηκοότητα για τα τέσσερα αγόρια-απάτριδες.

Με τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την ολοκλήρωση της τιτάνιας επιχείρησης απεγκλωβισμού, τα 12 αγόρια και ο 25χρονος που έμειναν για σχεδόν δυο εβδομάδες στη σπηλιά της Ταϊλάνδης και πέρασαν το τελευταίο επταήμερο στο νοσοκομείο, πήραν εξιτήριο.

Οι παίκτες και ο προπονητής των “Αγριόχοιρων” εμφανίστηκαν πρώτα ενώπιον των ΜΜΕ, φορώντας φανέλες της ομάδας τους, για να μιλήσουν με δημοσιογράφους και μετά έφυγαν για τα σπίτια τους. Ο λόγος που πρώτα έκαναν τη συγκεκριμένη στάση ήταν για να μην τους ενοχλήσουν ρεπόρτερ εφεξής, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Sunsern Kaewkumnerd.

Οι δημοσιογράφοι είχαν μισή ώρα στη διάθεση τους. Η πρώτη ερώτηση ήταν πώς εγκλωβίστηκαν. “Όλα τα παιδιά συμφώνησαν να μπούμε στην σπηλιά. Δεν είχαμε ξαναπάει, αλλά είχαμε δει φωτογραφίες στο Facebook. Είναι λάθος αυτό που ακούστηκε πως μπήκαμε για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του Nite. Κάποια στιγμή, ενώ ήμασταν μέσα είδαμε νερό να έρχεται προς το μέρος μας. Σκεφτήκαμε να φύγουμε.

Τότε καταλάβαμε πως έχουμε παγιδευτεί. Έπρεπε να κολυμπήσουμε. Όλοι ξέρουμε να κολυμπάμε. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουμε, γιατί στις προπονήσεις μετά το ποδόσφαιρο κάνουμε κολύμβηση“.

Η επόμενη ερώτηση ήταν “πώς αισθανθήκατε όταν είδατε τους Βρετανούς δύτες;”. Ο Dul απάντησε ότι “ακούσαμε κάποιον να μιλά, αλλά δεν πιστεύαμε πως υπήρχε άνθρωπος κοντά μας. Ο Mick που είχε το φακό, πλησίασε στους δύτες. Τους είπαμε “γεια σας”. Εκπλαγήκαμε που δεν ήταν Ταϊλανδοί. Αισθανθήκαμε πως έχει γίνει θαύμα. Μας ρώτησαν πώς είμαστε. Τους απάντησα “μια χαρά”. Με ρώτησαν πόσοι είμαστε στη σπηλιά και όταν τους είπα 13, σχολίασαν “εξαιρετικά“. Ο προπονητής εξήγησε πως ζήτησε από τον Dul να κάνει τη μετάφραση, γιατί ξέρει αγγλικά. “Μετά μας είπε να έχουμε υπομονή”.

Νιώσαμε ένοχοι για το θάνατο του Kunan

Τα παιδιά έπαιζαν ντάμα με τους δύτες. Νικητής αναδείχθηκε ένας Ταϊλανδός πεζοναύτης. Τον ονόμασαν “βασιλιά της σπηλιάς”. Ένα από τα παιδιά χαρακτήρισε ως “πατέρα” έναν Πεζοναύτη “γιατί με αποκαλούσε παιδί μου”. Όλοι σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν για τον θάνατο του Saman Kunan. “Νιώσαμε ένοχοι”, εξήγησε ο προπονητής.

Πώς αποφάσισαν ποιοι θα φύγουν πρώτοι; “Δεν υπήρχε ένταση. Σύμφωνα με τον γιατρό, όλα τα αγόρια είχαν την ίδια δύναμη. Οπότε βγήκαν όσοι είπαν πως θέλουν να βγουν πρώτοι.

Ο προπονητής τους εξήγησε ότι “πολλά παιδιά πίστευαν πως υπάρχει διέξοδος και προσπάθησαν να κινηθούν προς το πίσω μέρος της σπηλιάς. Ακούγαμε να πέφτει νερό, ενόσω περιμέναμε να μας σώσουν. Έφτασε στα 3 μέτρα. Δεν ακούγαμε τη βροχή που έπεφτε. Ένα παιδί φώναξε “χαθήκαμε;”. Τους είπα “όχι” και ότι θα μπορούσαμε να βγούμε με τα σκοινιά. Μόλις καταλάβαμε τι έχει γίνει, ένα παιδί μου είπε πως σκεφτόταν τη μητέρα του. Άλλο σκεφτόταν τα μαθήματα του.

Κάποιοι προσπάθησαν να σκάψουν, να κάνουν κάτι για να βρουν ένα ασφαλές μέρος. Πείναμε νερό από αυτό που μαζευόταν στα σημεία που είχαμε σκάψει. Η σπηλιά ήταν καθαρή και προσπαθούσα να διατηρώ την αισιοδοξία τους. Τους έλεγα να μη φοβούνται. Πιστεύαμε πως η στάθμη του νερού θα “πέσει” και κάποιος θα μας σώσει“.

Θέλουν να γίνουν πεζοναύτες

Ρεπόρτερ ρώτησε τι έμαθαν όλοι από την εμπειρία. Ο κόουτς Ake είπε “εκτίμησα πραγματικά τους πάντες, για την καλοσύνη τους. Στο εξής θα ζήσω πιο προσεχτικά τη ζωή μου, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Έμαθα πως όλοι μας πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να επιλέγουμε προσεχτικά τις δραστηριότητες μας“. Ένα παιδί είπε “υπόσχομαι να είμαι καλός άνθρωπος και καλός πολίτης”. Άλλο παιδί είπε “πως θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής. Νιώθω πιο δυνατός, έχω περισσότερη υπομονή και αντοχή”. Ο 11χρονος Titan απάντησε “έμαθα την αξία της ζωής”. Ένα άλλο παιδί είπε “θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής ή πεζοναύτης”. Το ίδιο απάντησαν άλλα τέσσερα παιδιά.

Αυτό που θέλουν να πουν στους γονείς τους είναι “πως λυπούμαστε” είπαν όλα τα αγόρια, με μια φωνή. Τα περισσότερα δεν είχαν ενημερώσει τις οικογένειες τους για την επίσκεψη στην σπηλιά. Ένα είπε λάθος σπηλιά. Ένα άλλο εξήγησε πως φοβόταν μην τον τιμωρήσει ο πατέρας του.

Δεν θέλουν να επιστρέψουν ποτέ στην σπηλιά

Στην ερώτηση αν θα επέστρεφαν στην σπηλιά, ο προπονητής είπε “ναι, αλλά με οδηγό”. Τα περισσότερα αγόρια είπαν πως δεν θα πάνε ποτέ ξανά. Όσο για το τι θέλουν να κάνουν, τώρα που θα γυρίσουν σπίτια τους, τα παιδιά επικέντρωσαν στις λίστες που ‘χουν φτιάξει με φαγητά. Αποκάλυψαν πως ένα μιλά και στον ύπνο του για φαγητό.

Προς το τέλος της διαδικασίας, δημοσιογράφος ρώτησε αν είδαν τον τελικό, στον οποίον είχαν προσκληθεί από τη FIFA, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψουν για τη Ρωσία -για λόγους υγείας. Απάντησαν πως ναι και ότι οι περισσότεροι υποστήριξαν τη Γαλλία.

Τα τέσσερα αγόρια που είναι απάτριδες θα πάρουν την υπηκοότητα, όπως διαβεβαίωσαν οι αρχές. Τα σχετικά έγγραφα έχουν κατατεθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα