Ταϊλάνδη: Ο Μασκ πρότεινε “διαστημική κάψουλα” για τα παιδιά

Ταϊλάνδη: Ο Μασκ πρότεινε “διαστημική κάψουλα” για τα παιδιά
O Elon Musk (AP Photo/Stephan Savoia) AP

Η εξειδικευμένη ομάδα του δισεκατομμυριούχου παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, βοηθά στην απάντληση των υδάτων από το σπήλαιο και παρέχει ενεργειακή ενίσχυση.

Σήμερα συνεχίζεται η άφιξη στην Ταΐλάνδη των επίλεκτων μηχανικών της ομάδας του Elon Musk για να βοηθήσουν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Συγκεκριμένα, χθες έφτασαν δύο μηχανικοί για να συνεργαστούν με τις αρχές, ένας έχει φτάσει ήδη και ακόμη έξι θα φτάσουν σήμερα, Κυριακή.

Στόχος τους, ήταν να εξετάσουν το πόσο εφικτό είναι να δημιουργηθεί ένα φουσκωτό τούνελ από ενισχυμένο νάιλον που θα έχει οξυγόνο για να βγουν τα παιδιά, ωστόσο η επιχείρηση απεγκλωβισμού ετέθη σε πλήρη ανάπτυξη με την παγκόσμια “ελίτ” των σπηλαιοκαταδυτών να φεύγουν για να βγάλουν τα παιδιά στο φως. Η επιχείρηση επισπεύσθηκε λόγω των νέων καταρρακτωδών βροχών.

“Έχουμε κάποια καλά νέα από τους ειδικούς ερευνητές σπηλαίων της Ταιλάνδης. Εξετάζουμε μαζί τους έναν σχεδιασμό διαφυγής μέσω τούνελ που μπορεί να είναι αρκετά ασφαλής για να εφαρμοστεί. Παράλληλα, κατασκευάζουμε τον φουσκωτό σωλήνα με πλάγια προστατευτικά. Είναι λιγότερο πιθανό να δουλέψει λόγω της ιδιαιτερότητας των τοιχωμάτων, αλλά θα ήταν εξαιρετικά καλό αν απέδιδε”, έγραψε αρχικά ο Μασκ στο Twitter χθες.

Σε σχόλιά του, ο Μασκ τόνισε ότι “θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσω τα παιδιά. Η ομάδα μου θα σκάψει βαθιά και θα βοηθήσει όσο καλύτερα μπορεί”, ενώ ζητά να είναι όλοι αισιόδοξοι.

H τελευταία πρόταση του Μασκ ήταν πάντως να δημιουργηθεί μια “κάψουλα” με οξυγόνο στο μέγεθος του κάθε παιδιού. Ο ίδιος είπε πως η κάψουλα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσα σε 8 ώρες στο Λος Άντζελες και θα χρειάζονταν 13 ώρες για να φτάσει στην Ταιλάνδη. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες “πρόλαβαν” την πρόταση Μασκ με τους σπηλαιοκαταδύτες να αναγκάζονται να φύγουν για τα παιδιά, το πρωί της Κυριακής.

Η εξειδικευμένη ομάδα του δισεκατομμυριούχου παρέχει ήδη υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, θα βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων από το σπήλαιο και θα παρέχει ενεργειακή ενίσχυση όσο χρειαστεί.

Οι διασώστες πραγματοποίησαν το Σάββατο περισσότερες από 100 κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση, κάτι που όμως δεν κατέστη εφικτό.

“Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους” δήλωνε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρνι. “Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή”, διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα