Τεχαράνη: Ο Τραμπ θέλει πάντα να σκοτώσει τη συμφωνία

Iran's President Hasan Rouhani, bottom right, swears-in for the second term in office, as he stands next to judiciary chief Sadeq Larijani, bottom left, at the parliament in Tehran, Iran, Saturday, Aug. 5, 2017. Rouhani, 68, a moderate cleric who secured re-election on May 19, promised that his country will pursue a "path of coexistence and interaction with the world." (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Iran's President Hasan Rouhani, bottom right, swears-in for the second term in office, as he stands next to judiciary chief Sadeq Larijani, bottom left, at the parliament in Tehran, Iran, Saturday, Aug. 5, 2017. Rouhani, 68, a moderate cleric who secured re-election on May 19, promised that his country will pursue a "path of coexistence and interaction with the world." (AP Photo/Ebrahim Noroozi) AP

Η Τεχεράνη κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για «κακή πίστη» αντιδρώντας στις νέες δηλώσεις του σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «κακή πίστη», αντιδρώντας στις νέες δηλώσεις του σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία είχαν συνάψει το 2015 η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις.

Για να αποφύγει την απομόνωση, αποπειράται να κατηγορήσει το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θέλει πάντα να σκοτώσει» τη συμφωνία αυτή, έκρινε σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναφερόμενος στο κείμενο που υπεγράφη στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015. «Για να αποφύγει την απομόνωση, αποπειράται να κατηγορήσει το Ιράν» ότι αθετεί τη συμφωνία αυτή ώστε να την ακυρώσει, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, καταγγέλλοντας την «κακή πίστη» που επιδεικνύει ο Τραμπ.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το Ιράν συμμορφώνεται

Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ιράν δεν τηρεί «το πνεύμα» της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας εξάλλου την άποψή του πως επρόκειτο για μια «φρικτή» συμφωνία ούτως ή άλλως. «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τη συμφωνία», συμπλήρωσε, παρότι νωρίτερα φέτος η κυβέρνησή του αναγνώριζε το ακριβώς αντίθετο.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά

Η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία) προέβλεπε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ώστε αυτό να έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς σε αντάλλαγμα για την προοδευτική άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της.

Αντίθετα με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, αυτή του Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει ανοικτά εχθρική συμπεριφορά έναντι του Ιράν κι επικρίνει έντονα τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Τραμπ κάνει λόγο για τη «χειρότερη συμφωνία» την οποία υπέγραψαν ποτέ οι ΗΠΑ, ενώ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, έχουν επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία στις 27 Ιουλίου νέες κυρώσεις για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. “Η παραβίαση των αμερικανικών δεσμεύσεων, αλλά και οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, έχουν επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη στην χώρα, ενώ είναι δυνατό να υπονομευθεί η εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί την περασμένη εβδομάδα, στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕ/AP Photo/Ebrahim Noroozi

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέση Ανατολή, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίθεση Ροχανί σε ΗΠΑ

Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ μας κήρυξαν εμπορικό πόλεμο

ADVERTISING

SHARE: