Τελεσίγραφο ΕΕ στη Βρετανία: Η διορία για μια καλή πρόταση λήγει αυτή την εβδομάδα

Τελεσίγραφο ΕΕ στη Βρετανία: Η διορία για μια καλή πρόταση λήγει αυτή την εβδομάδα
An anti Brexit, pro European Union campaigner waves flags near Parliament in London, Wednesday, Nov. 22, 2017. Britain's Treasury chief has little room to maneuver Wednesday as he reveals his spending plans to a nation bracing for the shock of Brexit. While Philip Hammond is promising to tackle a bleak economic outlook "head on," a slowing economy and stubborn deficit mean there is little money available to increase spending in the face of demands from teachers, firefighters, the National Health Service and the military. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) ap

Η "διορία των διοριών" προκειμένου να καταθέσει η Βρετανία μια καλή πρόταση λήγει αυτήν την εβδομάδα, προειδοποιεί Ευρωπαίος διπλωμάτης

Η Βρετανία θα πρέπει να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια καλή πρόταση για τους όρους του “διαζυγίου” τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πολύ αργά ώστε οι Βρυξέλλες να προετοιμαστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για την έναρξη των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών, ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

“Η «διορία των διοριών” λήγει αυτήν την εβδομάδα”, είπε ο διπλωμάτης αυτός όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο έχουν η ΕΕ και η Βρετανία για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες θα μπορέσουν να προετοιμάσουν την έναρξη της επόμενης φάσης των συνομιλιών, στη σύνοδο κορυφή της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

Ιρλανδία: “Το μπαλάκι στο γήπεδο του Λονδίνου”

Η Ιρλανδία δεν μπορεί να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit χωρίς τις εγγυήσεις που της είχε υποσχεθεί η Βρετανία, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Λονδίνου.

“Όπως έχουν τα πράγματα, η μπάλα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο γήπεδο του Λονδίνου. Υπάρχει χρόνος για να επαναφέρουμε τη συμφωνία αυτή στην πορεία της και αναμένουμε να ακούσουμε (νέα) από το Λονδίνο μόλις είναι έτοιμοι” είπε ο Βαράντκαρ μιλώντας στο κοινοβούλιο, μία ημέρα αφότου η Βρετανία δήλωσε αδυναμία να συμφωνήσει στο θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το Δουβλίνο θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον των συνόρων, μετά το Brexit, που θα βασίζεται στις αρχές οι οποίες είχαν γίνει αποδεκτές στην αρχική συμφωνία της Δευτέρας.

“Βρισκόμαστε εδώ για να εργαστούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία βασισμένη στις αρχές τις οποίες συνομολογήσαμε χθες”, συνέχισε. “Προφανώς θα υπάρξουν επαφές τις επόμενες ημέρες για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να επαναφέρουμε τη συμφωνία στην πορεία της” πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη εβδομάδα, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα