'Θερμό' επεισόδιο Σερβίας και Κοσόβου

Τρένο, βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας και με γραμμένη την φράση "Το Κόσοβο είναι Σερβία", εμποδίστηκε από ειδικές δυνάμεις του Κοσόβου. "Μήνυμα κατοχής" κατά τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό. "Θέλουν πόλεμο", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος

Ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Σερβίας και Κοσόβου, με τον Σέρβο πρόεδρο να δηλώνει την Κυριακή ότι το δεύτερο δείχνει με τις πράξεις του ότι θέλει πόλεμο.

Όλα αυτά μετά την κίνηση ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου να εμποδίσουν την είσοδο στο έδαφός του τρένου ζωγραφισμένου με τα χρώματα της Σερβίας και γραμμένη την φράση "Το Κόσοβο είναι Σερβία".

Ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι οι δύο γείτονες ήταν στα "πρόθυρα σύγκρουσης" το Σάββατο ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι το τρένο ήταν έργο της σερβικής κυβέρνησης, που ήθελε να στείλει "μήνυμα κατοχής".

Το επίμαχο τρένο αναχώρησε από το Βελιγράδι για την πόλη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, το Σάββατο αλλά σταμάτησε ενώ βρισκόταν ακόμα επί σερβικού εδάφους μετά τις ανακοινώσεις της Πρίστινας περί ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για αποτροπή διέλευσης στο έδαφός της.

Ο Νίκολιτς συγκάλεσε έκταση σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι με την αποστολή ειδικών αστυνομικών δυνάμεων "οι Αλβανοί έδειξαν ότι θέλουν πόλεμο. Βρεθήκαμε στα πρόθυρα σύγκρουσης".

"Τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα αναλαμβάνουν πάντα τέτοιες δράσεις για την προστασία της κυριαρχίας των εδαφών της, μη επιτρέποντας κινήσεις που προκαλούν με μηνύματα κατοχής", επεσήμανε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας πέρασαν και πάλι από δοκιμασία στις αρχές του τρέχοντος μηνός, όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι συνελήφθη στη Γαλλία, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου.

Το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008, ωστόσο η δεύτερη θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα της και υποστηρίζει την σερβική μειονότητα που διαμένει εκεί. Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Σερβία ανάγκασαν το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του από εκεί το 1999, με 10.000 Αλβανούς να χάνουν τη ζωή τους. Το ΝΑΤΟ παραμένει στην περιοχή με 5.000 στρατιώτες να διαφυλάττουν την ειρήνη.

Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού των 1,8 εκατ. πολιτών του Κοσόβου. Στο βόρειο Κόσοβο, όπου βρίσκεται η Μιτρόβιτσα, βρίσκονται 40.000-50.000 Σέρβοι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την Πρίστινα ως πρωτεύουσά τους.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών αποτελεί βασική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί η ένταξή τους στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί στόχο αμφότερων των κυβερνήσεων. Το 2013 Βελιγράδι και Πρίστινα κάθισαν στο τραπέζι, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους, ωστόσο η Σερβία εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ.

Πηγή: Reuters

ADVERTISING

SHARE: