Θριαμβολογούν στη Γαλλία οι σοσιαλιστές για το δημοψήφισμα

default image

Μπορεί να λοιδωρήθηκαν, να αναγκάστηκαν να εκκινήσουν δικαστική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου, όμως τελικά οι Γάλλοι σοσιαλιστές χαμογελούν με τη συμμετοχή, αλλά και το αποτέλεσμα στο ιδιότυπο δημοψήφισμα της αριστεράς. Το ΝΑΙ στην ενωμένη αριστερά αγγίζει το 90%

Οι σοσιαλιστές στη Γαλλία ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματός τους, σημειώνοντας πως σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 250.000 ψηφοφόροι. Το εγχείρημα που κατά το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, έφερε ένα ηχηρό αποτέλεσμα με το ΝΑΙ να αγγίζει το 90%. Να θυμίσουμε εδώ πως η ερώτηση στο δημοψήφισμα της αριστεράς ήταν η εξής: Απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά, θα επιθυμούσατε μια ενωμένη αριστερά και τις δυνάμεις της οικολογίας στις τοπικές εκλογές;

Τα επόμενα βήματα των σοσιαλιστών μετά το δημοψήφισμα; Μπορεί 250.000 κόσμου να κινητοποιήθηκε προκειμένου να δώσει την άποψή του στο ερώτημα, όμως η κατακερματισμένη γαλλική αριστερά κάθε άλλο παρά ενωμένη είναι. Έτσι, στα σχέδια του κόμματος είναι η αποστολή επιστολής σε όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών που κατεβαίνουν στις επικείμενες εκλογές με την αριστερά, με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού πλαισίου δράσης. Σε δεύτερο χρόνο, το σοσιαλιστικό κόμμα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη λίστα με τους οπαδούς που προσήλθαν στο δημοψήφισμα, για να  στέλνει ενημερώσεις μέχρι τις εκλογές στους “συντρόφους της ενότητας”.

Φυσικά, δεν έλλειψαν τα παρατράγουδα και οι καταγγελίες, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι έκαναν πάρτι με τη διαδικασία, σχολιάζοντας πως απολάμβαναν το γεγονός πως ψήφισαν αρκετές φορές χρησιμοποιώντας σειρά από ονόματα επωνύμων του σοσιαλιστικού κόμματος. Ενδιαφέρον είχε και το τρολάρισμα δύο νέων προσώπων της αριστεράς, που διοργάνωσαν το δικό τους διαδικτυακό δημοψήφισμα, παραλλάσσοντας την ερώτηση των σοσιαλιστών. “Απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά, θα επιθυμούσατε η κυβέρνηση να τηρούσε τις υποσχέσεις της και να ασκούσε μια αριστερή πολιτική;” ήταν το προκλητικό, αλλά και ευφυές ερώτημα που έγινε κάτι σαν viral στο γαλλικό δίκτυο και έλαβε περισσότερες από 10.000 ψήφους (90% υπέρ του ΝΑΙ).

Πάντως τα γαλλικά ΜΜΕ τονίζουν πως, όσο κι αν πανηγυρίζει το σοσιαλιστικό κόμμα, οι τοπικές εκλογές είναι μπροστά και θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για τους σοσιαλιστές, εκτός και αν αλλάξει κάτι άρδην στις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Πηγή: Liberation

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα