Θρίλερ στη Βρετανία: Ρώσος διπλός κατάσκοπος, θύμα δηλητηρίασης

Θρίλερ στη Βρετανία: Ρώσος διπλός κατάσκοπος, θύμα δηλητηρίασης
Ο Σεργκέι Σκρίπαλ Ο Σεργκέι Σκρίπαλ

Ο 66χρονος Sergei Skripal νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ιστορία θυμίζει θρίλερ κατασκοπείας βγαλμένο από τον κινηματογράφο

Η αστυνομία εντόπισε έναν άνδρα και μια γυναίκα αναίσθητους σε ένα παγκάκι στο Salisbury της Βρετανίας, με τις Αρχές να μιλάνε για “έκθεση των ατόμων σε μια άγνωστη ουσία” η οποία ακόμη δεν έχει ανιχνευθεί.

Ο ένας εκ των δύο που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο 66χρονος Sergei Skripal (Σεργκέι Σκριπάλ) στον οποίο είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων το 2010. Είχε συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές για κατασκοπεία υπέρ της μεγάλης Βρετανίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις καταθέσεις του αργότερα.

Η αστυνομία απέκλεισε για προληπτικούς λόγους την περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος και η γυναίκα, καθώς βρίσκονταν κοντά σε Εμπορικό Κέντρο. Οι Αρχές εκτιμούν πως ο Σκριπάλ γνωριζόταν με τη γυναίκα που βρέθηκε πλάι του, ενώ κανείς από τους δύο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού.

Όπως ανέφερε ο Κρεγκ Χόλτεν, προσωρινός βοηθός αστυνομικού διευθυντή του τμήματος του Γουιλσάιρ, η υπόθεση δεν αντιμετωπίζεται ως “τρομοκρατικό συμβάν”. “Δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατικό συμβάν και ζητάμε από τον κόσμο να μην κάνει εικασίες. Εντούτοις, πρέπει να τονίσω ότι αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα”, δήλωσε μιλώντας στα ΜΜΕ.

Ο Σκριπάλ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους “διπλούς κατασκόπους” των τελευταίων ετών, καθώς είχε δώσει στη Βρετανική ΜΙ6 τις ταυτότητες Ρώσων πρακτόρων που δρούσαν στη Βρετανία και την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Η υπόθεση του Σκριπάλ θυμίζει εκείνη του Alexander Litvinenko που είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης το 2006.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα